SPLITSKI SDP

'Marjan je u milosti i nemilosti Željka Keruma'

25.01.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Danas je u prostorijama SDP-a u Splitu održana konferencija za novinare pod naslovom 'Split i Marjan'

Na konferenciji za medije, novinarima su se obratili Venko Ćurlin, predsjednik savjeta za razvoj, urbanizam i ekologiju, Veljan Radojković, potpredsjednik županijske skupštine i Vesna Perak, potpredsjednica gradskog SDP-a.

Odmah na početku, Veljan Radojković naglasio je da SDP u kontinuitetu upozorava na potrebu zaštite Marjana te podsjetio novinare na slučaj iz 2008. kada je tadašnja gradska vlast pogodovala Nadanu Vidoševiću u promjeni statusa Meštrovićeva ateljea. 'Bilo kakva gradnja, u nedefiniranim okolnostima kakve su sada moguća su devastacija, Marjan će se najbolje sačuvati tako da se ništa na njemu ne gradi', poručio je Radojković.

Venko Ćurlin upozorio je na nepoštivanje procedure u slučaju otkupa parcela na Marjanu. 'Postojeći GUP otvara mogućnost uređenja nasutih plaža i gradnje pomoćnih objekta za ta kupališta. Sporni natječaj nije legalan, jer predviđa gradnju na prostoru koji nije nasip. Na nasipu se mogu graditi garderobe, spremišta i manji ugostiteljski objekti do 20 posto ukupne površine. Ovaj je natječaj suprotan GUP-u i direktan atak na Marjan', zaključio je Ćurlin.

Radojković je napomenuo da su građanske i civilne udruge Splita u pravu, naglasio da nije problem vlasništvo, već procedura i postavio pitanje: 'Tko u ovom slučaju štiti interese grada Splita'? Vijećnici SDP-a na gradskoj i županijskoj razini neće prihvatiti odluku o gradnji na Marjanu. Po njegovu mišljenju, Županija bi trebala zatražiti pravo prvokupa spornih parcela i pronaći interventna sredstva za realizaciju. U suprotnom, Marjan je u milosti i nemilosti splitskog gradonačelnika Željka Keruma pa splitski SDP zaključuje da cijelu stvar treba vratiti na početak u okvire zakonske procedure.