'OKOLNOSTI ODLUČUJU UMJESTO NAS'

Marija Lugarić napušta MZOS i vraća se u Sabor

09.10.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić i definitivno se vraća u saborske klupe. 'Takva odluka je donesena na razini SDP-a. Od svih zastupnika Kukuriku koalicije izabranih u Drugoj izbornoj jedinici svi su ušli u Sabor i naprosto se netko mora vratiti', potvrdila je tportalu Marija Lugarić

Na parlamentarnim izborima 4. prosinca SDP-ovka Marija Lugarić izabrana je kao zastupnica u Drugoj izbornoj jedinici, no već od prvog dana Nove godine mandat je stavila u mirovanje, jer je imenovana na poziciju zamjenice ministra Željka Jovanovića. Umjesto Lugarić u saborske klupe sjela je Vesna Želježnjak. Smrću Borisa Šprema jedno SDP-ovo mjesto u Saboru ostalo je upražnjeno.

'Vraćam se na svoje mjesto u Saboru, a kolegica koja je mijenjala mene, mijenjat će pokojnog kolegu Šprema. Dakle, uzimam svoj mandat i ne mijenjam Šprema. Preostalo je tehnički i teorijski moguće da se vratimo samo kolega Darko Ledinski ili ja. Kako je on zamjenik potpredsjednice Vlade, a ja zamjenica ministra obrazovanja, odlučeno je jednostavnom matematikom da se u Sabor vratim ja. Nekad okolnosti odlučuju umjesto nas', objasnila je Lugarić.

Iako su se pojavila nagađanja da se povratak Marije Lugarić u saborske klupe povezuje s mogućim kadrovskim promjenama u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nakon najavljene ostavke pomoćnika za znanost Saše Zelenike, dosadašnja Jovanovićeva zamjenica odbacila je takve priče.

'Žao mi je što se sve to skupa događa u situaciji kad se po medijima provlači priča oko dogovora i usuglašavanja Zakona o znanstvenoj djelatnosti. To nema veze jedno s drugim. Najsretnija bih bila da Boris Šprem nije umro, jer mi je bio prijatelj. Dosta mi je teško bilo to prihvatiti, jer to ima svojih vrlo određenih i vrlo konkretnih posljedica. Na kraju, nikome nije zgodno prekidati posao koji je krenuo raditi, no imam odgovornost i prema biračima, jer sam izabrana za zastupnicu', kaže Lugarić.

Najavila je i kako će joj u saborskim klupama u fokusu pozornosti i dalje biti teme iz područja obrazovanja, uz napomenu kako Sabor ima i druge teme pa će se i njima posvetiti kao i u prethodna tri mandata.

'Nemam znanja mimo onih koje imam i struke koje imam, a to su pitanja obrazovanja. Time ću se baviti i dalje, na istoj političkoj razini koja je bila i do sada. Dakle, pozicija zamjenice ministra je politička, jer nisi pomoćnik da vodiš neku upravu i imaš ljude pod sobom. U principu, radit ću isti posao, ali na drugom mjestu kao što sam ga radila i prije nego što sam otišla u ministarstvo', najavljuje Lugarić.

Ne zna tko će na upražnjeno mjesto zamjenika ministra znanosti, obrazovanja i sporta, ali je još jednom ponovila kako u njenom odlasku 'nema nikakvih zavjera, nikakvih kombinacija, niti želja za odlaskom'.

O tome da je SDP-ov izbor za upražnjeno mjesto u Saboru bio upravo Marija Lugarić potvrđuje i dobro upućen izvor blizak stranci navodeći kako ona 'nije tražila da se vrati, niti odlazi zato što je to tražila'. U pitanju je odluka vrha stranke. Isto tako, odluka vrha stranke, posljedično i hrvatske Vlade, odnosno premijera Zorana Milanovića bit će imenovanje najbližeg suradnika ili suradnice ministra Jovanovića.