KRIZA VLADE

Marića novinari zaskočili pitanjem o Oreškoviću, evo što je rekao

14.06.2016 u 16:43

Ministri izlaze iz Banskih dvora nakon završetka sjednice užeg kabineta

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić

Bionic
Reading

Nakon što se uži kabinet Vlade sastao u utorak, u pripremi sjednice koju je Vlada trebala održati u srijedu, ministri novinarima nisu željeli otkriti o čemu se razgovaralo, kao ni hoće li Vlada dati mišljenje na HDZ-ov prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića. Što se, pak, tiče njegove suradnje s ministrom financija i HDZ-ovim kandidatom za mandatara Zdravkom Marićem, odnos im nisu pokvarili novi odnosi uslijed krize Vlade, tako barem tvrdi Marić

'Ja sam i dalje ministar financija. Operativno posao moramo raditi i zato sam i bio na sastanku, a ne moram govoriti o detaljima', kazao je Marić ne baš pretjerano raspoložen za razgovor s novinarima ispred Banskih dvora u kojima je održan uži kabinet, uoči sjednice Vlade koja se trebala održati sutra, a na kojem opet nije bilo šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka

'Suradnja mene i premijera je od početka bila dobra i nemam što drugo reći', ustvrdio je Marić kad su ga novinari upitali kako surađuje s Oreškovićem sada nakon što je obznanjeno da će biti HDZ-ov kandidat za mandatara i premijera, umjesto Oreškovića kojeg HDZ želi smijeniti.

Upitan zašto je pristao biti kandidat za mandatara, Marić je novinarima uz osmijeh samo kratko odvratio: 'to vam ne mogu ovako usput reći'.

Rječiti nisu bili ni članovi Vlade iz redova Mosta, a ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je tek kako očekuje da će o premijerovoj sudbini HDZ-ovi zastupnici glasovati po savjesti i da se neće voditi stranačkom stegom. 'Mislim da je vrijeme za savjest', rekao je.

HDZ-ov ministar turizma Anton Kliman kazao je kako ne zna ni što će biti na dnevnom redu sjednice Vlade, a stranačka mu kolegica ministrica rada Nada Šikić kako o Oreškovićevu opozivu na užem kabinetu nije bilo riječi, već su razgovarali o 'raznim problemima'.

S obzirom na neslužbene informacije po kojima su neki HDZ-ovi zastupnici odlučili da neće podržati opoziv premijera, novinari su upitali ministra vanjskih poslova Miru Kovača hoće li HDZ biti jedinstven oko te točke, a on im je kratko poručio: 'HDZ je jedinstven i snažan'.

Podsjetimo, HDZ je prijedlog Oreškovićeva opoziva uputio u saborsku proceduru 8. lipnja, a Vlada je dužna o njemu se očitovati u roku od osam dana, dakle do četvrtka. Nakon toga se očekuje saborska rasprava i glasovanje o opozivu premijera koji za sada ignorira HDZ-ove pozive da podnese ostavku.

Najveća parlamentarna stranka Oreškovića optužuje da se, umjesto gospodarskim pitanjima, bavi kadroviranjem u represivnom aparatu te da je politizirao Sigurnosno obavještajnu agenciju što tumače kao 'uvod u pokušaj uspostave kancelarske diktature uz pomoć represivnog sustava'.

HDZ tvrdi da u Saboru ima dovoljno ruku za izglasavanje nepovjerenja premijeru, čime pada i Vlada, te za potom sastavljanje nove parlamentarne većine i imenovanje nove Vlade, na čijem bi čelu bio Marić, a o tome upravo u središnjici HDZ-a razgovaraju i čelnici stranaka Domoljubne koalicije