s markova trga

Marić o Kinezima i Uljaniku te o utajivačima poreza na taksi tržištu

02.05.2019 u 10:40

Bionic
Reading

Ministar financija Goran Marić prije sjednice Vlade odgovarao je na novinarska pitanja vezana za posjet kineske delegacije brodogradilištu Uljanik te o kaosu koji vlada na taksi tržištu kada je u pitanju naplata PDV-a

Delegacija kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation napustila je Hrvatsku, a sada je na Vladi da čeka povratnu informaciju o interesima za kupnju Uljanik grupe. Ministar financija Zdravko Marić kazao je novinarima pred Vladom kako nije bio na svim sastancima s Kinezima jer 'ne može ministar financija biti uključen u baš svaki sastanak'.

'I dalje stojim pri tome da je evidentno došao sam vrh te ozbiljne kompanije i dobro je da su bili tu. Dok ne čujem od njih povratnu informaciju, ne bih ulazio ni u kakva očekivanja. Po prirodi sam optimist, ali sam i vrlo realan', kazao je Marić.

  • +2
Uber Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Na pitanje o raširenoj pojavi utaje poreza na taksi tržištu, Marić je kazao kako ne želi stigmatizirati nijedan sektor. Naglasio je da je j.d.o.o. (jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću) uveden kako bi se postupak osnivanja tvrtke olakšao i ubrzao, no 'uz uredne porezne obveznike' imamo slučajeve da se 'pokušavaju izigrati pravila'.

Kako bi se to onemogućilo, ona se mijenjaju. 'Sada, kada prijeđete 300 tisuća kuna, ulazak u PDV nije iduće godine, nego u idućem obračunskom razdoblju, tj. idući mjesec', istaknuo je Marić.