POREZNA REFORMA NA VLADI

Marić izložio tko dobiva, a tko gubi - ima iznenađenja

10.11.2016 u 12:31

  • +9

Na trećoj sjednici Vlada bi trebala raspravljati o poreznoj reformi

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Porezna reforma bila je prva i ključna točka dnevnog reda današnje sjednice Vlade nakon što su HDZ i Most nakon sinoćnjeg dugotrajnog sastanka užeg kabineta uspjeli postići dogovor. Cijena struje će se smanjiti, a cijene proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka i lijekova ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto, neki su od detalja izmijenjenog prvotnog prijedloga porezne reforme ministra financija Zdravka Marića

'Predloženim izmjenama poreza na dohodak nitko ne gubi, a za 1,8 milijuna naših građana pada porezno opterećenje, istaknuo je premijer Andrej Plenković govoreći o poreznoj reformi čije je detalje novinarima u Saboru obznanio šef parlamenta Božo Petrov s druge strane Markova trga uoči sjednice Vlade.

Odustalo se od planiranog povećanja najniže stope na mlijeko, kruh, lijekove i ortopedska pomagala pa će ona i nadalje iznositi pet posto, a u proceduru će ići amandman koji bi trebao onemogućiti da državnim dužnosnicima zbog promjena u sustavu poreza na dohodak porastu plaće.

Glavni cilj porezne reforme: Gospodarski rast i zapošljavanje


'Porezna reforma je veliki paket zakona, ima ih čak 15. Njezini su glavni ciljevi gospodarski rast i zapošljavanje, naglašenija socijalna pravednost, poticaj demografije, obrtništva i poduzetništva te poticaj poljoprivrednicima. Uz rasterećenje poduzetnika i građana vodili smo računa i održivosti javnih financija te da deficit u 2017. bude na dva posto BDP-a. Onima kojima se ništa ne mijenja po pitanju dohotka, smanjit će se davanja za struju i odvoz otpada', naglasio je premijer.

'U provođenje ove porezne reforme svoje su znanje utkali brojni stručnjaci u Hrvatskoj. Uvažili smo sugestije i postigli dogovor s partnerima u Vladi. Za građane koji nisu u poreznim škarama, predvidjeli smo korekcije u dijelu poreza na dodanu vrijednost. Napravili smo određena usklađivanja s dodatno naglašenom socijalnom komponentom. U ovoj fazi zadržavamo opću stopu PDV-a za kruh, mlijeko, lijekove, otrpodeska pomagala i knjige', potvrdio je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić dao se na objašnjavanje najavljenog paketa izmjena i dopuna 15 zakona kazavši, između ostalog: 'Snižena stopa PDV-a više se ne primjenjuje na ugostiteljstvo i isporuku bijelog šećera, a dodatni poticaj će ići na uvoz strojeva za poljoprivredu. Smanjenu stopu će se primjenjivati na isporuke urni i lijesova, sadnica, sjemenja, pesticida, stočne hrane, ali i za isporuku električne energije te odvoz komunalnog otpada'.

Smanjuje se opća stopa poreza na dobit na 18 posto, dok za sve porezne obveznike koji zarađuju do tri milijuna kuna godišnje ide na 12 posto, kazao je i dodao da se uvodi i paušalno oporezivanje neprofitnih organizacija, koje nisu u sustavu PDV-a, a povećava se i sam prag, naime on se za ulazak u sustav PDV-a diže na 300.000 kuna, no čeka se suglasnost Europske komisije i početi bi trebalo od 1. siječnja. 2018. godine. Obrtnicima koji zarađuju do tri milijuna kuna godišnje, daje se maksimalna mogućnost da mogu obračunati dobit prema novčanom načelu. Učinak promjena se procjenjuje na 370 milijuna kuna, kazao je Marić.


Ukida se olakšicu za kupnju prve nekretnine

Kad je riječ o povećanju neoporezivog dijela dohotka na 3.800 kuna, ta će izmjena obuhvatiti 1,8 milijuna građana, a procjena je da će im ostati 1,5 milijardi kuna više. Uvodimo progresiju kod olakšica za djecu. Porezna stopa bit će 24 posto za mjesečni dohodak do 17.500 kuna, odnosno 36 posto za veće plaće, kazao je Marić i dodao da se poreznu stopu na kupnju nekretnine spušta s pet na četiri posto, a ukida se olakšicu za kupnju prve nekretnine

Uvodi se kriterij stanja i dobi kod procjene vrijednosti nekretnina, no za veliku većinu građana neće doći do povećanja rashoda na ime ovog poreza, koji će se naplaćivati umjesto komunalne naknade, a plaćat ćeviše oni koji imaju novije nekretnine u boljem stanju. Ukida se obvezu prijave poreza na nakretnine, kojeg se rješava po službenoj dužnosti. Prihod u cijelosti ide lokalnoj samoupravi, a porez na nasljedstva i darove se usklađuju s porezom na nekretnine.


Porezna uprava mijenja strukturu

Porez na cestovna vozila plaćat će se prilikom registracije vozila, kazao je ministar financija te dodao i da se ukida iznimke od obveze doprinosa za umirovljenike prema naknadama autora i umjetnika te se istovremeno primjenjuje smanjenu stopu doprinosa po osnovi drugog dohotka i druge djelatnosti za 50 posto. Na taj način će biti određena poboljšanja za one koji ostvaraju drugi dohodak, a koji su do danas plaćali pune iznose, oni s umjetnicima i autorima plaćaju 10 posto mirovinsko i sedam posto za zdravstveno osiguranje.

Porezna uprava promijenit će organizacijsku strukturu i bit će uspostavljen poseban ured za borbu protiv poreznih prijevara, a digitalizirat će se i komunikaciju Porezne uprave s građanima i tvrtkama. Uvodi se jedinstveni rok porezne zastare od šest godina što će se utvrđivati po službenoj dužnosti, a bagatelni prekršaji, pogotovo u ugostiteljstvu, neće voditi pečatiranju i zatvaranju lokala. Sustav opomena će prevenirati takve situacije što ne znači da će poticati poreznu evaziju, smatra Marić.

Smanjuje se porez na motorna vozila s osam i devet sjedala budući da su adekvatna za prijevoz većeg broja osoba te veće obitelji, najavio je ministar financija Zdravko Marić, a nakon što je završio s izlaganjem izglasan je jednoglasno paket izmjena uz Plenkovićev zaključak: 'Mislim da smo pokazali veliku razinu socijalne osjetljivosti i uvažavanja partnera'.


Vlada osnovala Povjerenstvo za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina BiH

Osim što je potvrdila Protokol uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Crne Gore, Vlada je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u BiH u cilju bolje koordinacije svih resora za kvalitetnu pripremu obrane osoba protiv kojih se vode kazneni postupci u BiH za ratne zločine.

Na njegovu čelu bit će ministar branitelja Tomo Medeved, a činit će ga predstavnici ministarstava branitelja, pravosuđa, obrane, vanjskih i unutarnjih poslova te Ureda predsjednika Vlade. 'Mislim da smo na ovaj način brzo i učinkovito odgovorili na okolnosti koje su se događale ovih dana', istaknuo je Plenković.

Vlada je odlučila i sufinancirati troškove 1. faze izgradnje internih prometnica i platoa s odvodnjom u Javnoj ustanovi 'Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar', a novac je osiguran u proračunu Hrvatskih cesta za 2016. godine i prva faza će koštati 1,34 milijuna kuna bez PDV-a. Odobreno je i sufinanciranje radova na izgradnji smještajne građevine na Hrvatskom vojnom učilištu 'Dr. Franjo Tuđman' u Zagrebu, koje koriste Oružane snage RH, a potrebnih 47 milijuna kuna trebalo bi se namiriti iz prihoda od prodaje stanova u vlasništvu Ministarstva obrane.