RASPLET U ČETVRTAK

Marić dobio podršku Predsjedništva HDZ-a

13.06.2016 u 19:27

  • +15

Predsjedništvo HDZ-a u Panorami

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Bionic
Reading

Predsjedništvo HDZ-a potvrdilo je u ponedjeljak Zdravka Marića kao svog mandatara za novog premijera. Glavni tajnik stranke Domagoj Milošević rekao je nakon sjednice kako je postojeća vlada na čelu s Tihomirom Oreškovićem došla do slijepe ulice

'Svi su svima iskazali nepovjerenje i prirodno bi bilo da Orešković sam da ostavku. Hrvatskoj je nužna stabilnost', istaknuo je Milošević. Rezolutno je naglasio kako u Saboru postoji parlamentarna većina koja će podržati Marića.

'Postoji bitna razlika između Oreškovića i Marića. On razumije kontekst, bio je u bivšim vladama, razumije odnose. Poznaje političke igrače i uz to ima profesionalni kredibilitet. Ima iskustvo javnog i privatnog sektora. Hrvatska se mora maknuti s europskog dna', rekao je Milošević.

Okupljenim novinarima ispred zagrebačkog hotela Panorama, u kojem je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a, obratio se i Marić.

'Počašćen sam odlukom HDZ-a. Osjećam veliku odgovornost. Svjestan sam momenta u kojem se nalazimo. Poznajem potencijale društva i gospodarstva - samo nam je potrebna politička stabilnost', poručio je Marić.

HDZ je u vremenskoj stisci jer se prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Oreškoviću mora naći na dnevnom redu Sabora prije petka, kada je krajnji rok do kojeg Sabor mora odlučiti o SDP-ovu prijedlogu o izglasavanju nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Očekuje se da bi se prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Oreškoviću na dnevnom redu Sabora zbog toga trebao naći u četvrtak

Ako se premijeru izglasa nepovjerenje, automatski pada cijela vlada pa glasovanje o Karamarku postaje izlišno. Nakon toga HDZ ima 30 dana da pokuša presložiti vladu i pronađe 76 ruku u Saboru koje bi podržale Marića kao novog premijera.