OTVORENO SPLITSKO RODILIŠTE

Marasović: Otvaramo katedralu tijela!

14.12.2009 u 14:05

Bionic
Reading

Današnje otvaranje nove zgrade splitskog rodilišta se pretvorilo u beatifikaciju tog objekta, ponajviše zahvaljujući Dujomiru Marasoviću i nadbiskupu splitsko-dalmatinskom Marinu Barušiću. Oni su novo rodilište proglasili katedralom tijela

Prošlo je skoro petsto dana od završetka gradnje i opremanja novog splitskog rodilišta, ali svečano otvaranje je organizirano tek danas zbog već dobro poznatog skandala oko gradnje pristupnog puta.

Osim što je Split gotovo godinu i pol čekao novo rodilište, jedna od posljedica su i troškovi održavanja hladnog pogona od 5,9 milijuna kuna. Cijena gradnje je 37 milijuna eura.

Osim ravnatelja Marasovića i nadbiskupa Barišića, glavna zvijezda svečanosti, koja je formalno i otvorila rodilište, bila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor. U njenoj pratnji su još bili ministar zdravstva Darko Milinović i potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić.

Na prigodnoj svečanosti, na kojoj se ipak pojavio i formalni domaćin, splitski gradonačelnik Željko Kerum koji je dobio i najveći pljesak prilikom predstavljanja, prisutnima se prvi obratio Dujomir Marasović, ravnatelj i šef splitskog HDZ-a. Prije svečanosti, sve je bilo u znaku hrvatskih barjaka, u najboljoj HDZ-ovoj tradiciji. Marasović se i našalio odgovorivši na pitanje zašto tolika zastava na zgradi (cca 10 metara) odgovorivši da veću zastavu u gradu nisu našli.

Pozdravio je i Željka Keruma i pozvao ga da pomogne u uređenju 'okućnice'. Darko Milinović je objavio da neće biti otpuštanja i da će se svima produžiti ugovori na određeno vrijeme, a liječnicima i sestrama koje su dulje od godinu dana u tom statusu bit će ponuđeni ugovori na neodređeno vrijeme, što je dočekano gromoglasnim aplauzom.

Odmjereni župan Ante Sanader je pozdravio novi iskorak splitskog zdravstva, a premijerka Jadranka Kosor je izrazila nadu da će 'najplodnija' hrvatska županija, Splitsko-dalmatinska - iz koje dolazi svako osmo novorođenče - još povećati svoju produktivnost.

'Nakon dugo vremena, ove godine bilježimo veći broj rođenih od umrlih i to je velika nada za Hrvatsku', zaključila je Kosor. Nakon toga je presjekla vrpcu i uputila se u obilazak odjela, soba i operacijskih sala koje su dostignuće najnovije tehnologije.