BURNO U SPLITSKOM OGRANKU

Marasović instalira svoga nasljednika, Bilač želi u Predsjedništvo HDZ-a

07.03.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Gotovo šest sati trajao je zatvoreni sastanak Gradskog odbora splitskog HDZ-a, uz povišene i nimalo nježne tonove, što je označilo stvarni početak bitke za mjesto predsjednika jednog od najvažnijih i najvećih ogranaka ove stranke. Najprije su se temeljito pretresala pravila po kojima će iz splitske županije preko dvije stotine izaslanika sudjelovati na Saboru HDZ-a, no prava bitka vodila se na najnižem, lokalnom nivou

Dosadašnji predsjednik splitskog HDZ-a Dujomir Marasović navodno i dalje nema ambiciju za još jedan mandat - sprema se, naime, za mjesto predsjednika županijskog HDZ-a - no u Splitu za svoga nasljednika nastoji progurati malo poznatog Zorana Butića, inače zaposlenog u Brodotrogiru. Marasović je svim silama nastojao povećati kvotu za gradske četvrti u kojima on ima prevlast, te smanjiti za dijelove grada koji mu nisu naklonjeni, a u tome je navodno imao vrlo dobar uspjeh. Sve potencijalne Butićeve protukandidate oštro je napao, čisto preventivno, iako zna da je s današnjim omjerom snaga u solidnom vodstvu.

Osim Butića, za mjesto šefa splitskog HDZ-a kandidirat će se donedavni državni tajnik za e-Hrvatsku Igor Lučić. Mnogi unutar stranke zamjeraju mu imidž 'Sanaderovog čovjeka', iako je to prilično licemjerno jer je malo onih u Splitu kojima bivši premijer nije predstavljao božanstvo, no Lučić je svejedno samouvjeren i najavljuje pravu kampanju po 32 HDZ-ova temeljna ogranka u Splitu.

Tu je i Domagoj Maroević, istaknut u Mladeži HDZ-a i poznat po unosnom uhljebljenju u Lučkoj upravi, a on se nakon burne šestosatne rasprave još uvijek koleba. U idućih mjesec dana provest će se izbori po gradskim kotarima, a za 14. travnja zakazan je izborni sabor gradskog HDZ-a.

Sanja Bilač
, trenutno najeksponiranija splitska HDZ-ovka koja je ovog tjedna uputila oštro otvoreno pismo Jadranki Kosor, nije bila na sastanku i izgleda da nema nikakvu ambiciju u gradskom ogranku stranke. Bilač će se, po informacijama tportala, na Saboru HDZ-a kandidirati za mjesto u Predsjedništvu stranke.