parlamentarni izbori

Maras: Predsjednik Republike bi trebao glasati na izborima

22.05.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras poručio je u petak kako bi predsjednik Republike Zoran Milanović trebao izaći na izbore i glasati jer su izbori i izlazak na izbore nešto što predsjednik treba promovirati

Maras je na konferenciji za novinare rekao kako mu je teško komentirati izjavu predsjednika Republike Milanovića da možda neće izaći na izbore, ali da osobno smatra da bi predsjednik trebao izaći na izbore.

'Milanović ima svoj stav i uvijek ga je imao. Predsjednik ovdje pokušava postaviti svoju poziciju koja je ispravna kao predsjednika svih građana jer ljudi bi se opravdano pitali za koga si glasao. Drži distancu od svega i to je ispravan put, ali mislim da su izbori i izlazak na izbore nešto što predsjednik Republike treba promovirati', komentirao je Maras.

'Ne mora reći za koga je glasao, ali mislim da treba izaći na izbore', dodao je. Poručio je i da time ne želi sugerirati Milanoviću što da radi jer je 'odrastao čovjek i ima svoje stavove te će odlučiti sam'.

Maras: Pozivam Vladu i premijera da preuzmu odgovornost

Maras je na konferenciji za novinare ispred III. gimnazije i Osnovne škole Dragutina Kušlana, uoči drugog početka nastave u ponedjeljak ustvrdio da u obrazovnom sustavu vlada konfuzija.

Pozvao je Vladu i premijera Andreja Plenkovića da 'preuzme odgovonost' i kaže mora li se u škole ići ili ne.

'Država mora osigurati sigurno mjesto za obrazovanje svoje djece i pozivam premijera da kaže da li se u ponedjeljak u školu mora ili ne mora ići', rekao je Maras koji ističe da su upute nejasne kao i činjenica da djeca od prvog do četvrtog razreda trebaju krenuti na nastavu dok oni iz viših razreda ne moraju.

Nepoznanica su, kaže i potpisane izjave roditelja koje se traže u nekim školama kao i davanje obrazložene pismene odluke odnosno isprike ukoliko roditelj ne želi svoje dijete poslati na nastavu.

Maras je rekao da svoju djecu neće poslati u školu jer se ne osjeća sigurno, 'sve dok država ne preuzme odgovornost i kaže da se u škole mora ići'.

Komentirao je i kako se nakon potresa pokazalo da je gradska uprava u potpunosti neorganizirana i da tamo vlada kaos, jednako kao i u obrazovnom sustavu.

Nezadovoljan je i s prioritetima koje Grad pokazuje prema školama i vrtićima i obrazovnim institucijama koje su u njegovom vlasništvu, jer će se kaže, u proračunu u odnosu na ranije planirano prije potresa, stavka za to povećati svega 50 milijuna kuna.

Posebno je istaknuo što će su u sljemensku Žičaru uložiti deset puta više novca nego u obnovu škola i vrtića pa predlaže da se izgradnja žičare odgodi.

Pozvao je gradonačelnika Milana Bandića i Plenkovića da "konačno naprave nešto za roditelje, a ne da ih dovode do ludila jer ne znaju kako i na koji način kvalitetno donijeti odluku te odgovornost prepuštaju na roditelje".

Roditelji: Škola preko noći 'pozelenila'

Nina Šantić i Sanja Balenović čija djece idu u Osnovne škole Dragutina Kušlana rekle su da su roditelji potpuno zbunjeni i dobivaju šture i nejasne informacije o tome je li sigurno ili nije sigurno u školi.

Posebno ih zabrinjava i to što su oznake o uporabljivosti zgrade nakon potresa mijenjane, te je ova na njihovoj školi preko noći iz žute (privremeno neuporabljiva) pozelenila (uporabljiva), odnosno postala upotrebljiva, nakon što je, kaže Šantić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić došao za statičarem da pregleda zgradu.

Balenović je istaknula da su tražili izvještaj kako je škola postala zelena i organizirali se da roditelji koji su po zanimanju statičari pregledaju školu, nakon čega je utvrđeno da postoji oštećenje nosivog zida, udubljenje poda i oštećenje stepenica.