Sabor

Maras pozvao građane na jači pritisak prema Bandiću i HDZ-u

12.02.2020 u 12:01

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras pozvao je u srijedu Zagrepčane na jači pritisak prema gradonačelniku Milanu Bandiću i HDZ-u, označivši pad GUP-a u Gradskoj skupštini kao jedan od najznačajnijih dana u Hrvatskoj i Zagrebu gdje su građani izvojevali pobjedu nad lošom politikom koja njima upravlja

Maras je u iznošenju stajališta SDP-ova kluba zastupnika istaknuo da su gradonačelnik i HDZ u strahu od građana odigrali 'mali performans' i pokušali kupiti vrijeme do trenutka kad će opet biti u mogućnosti oteti prostor građanima.

Građane je pozvao da budu svjesni kako pritisak mora biti još jači jer je, ističe, prevelik strah koji se uvukao u kosti HDZ-u i Bandiću od gubitka od unutarstranačkih i parlamentarnih te lokalnih izbora.

Maras: Jedino pritiskom na Bandića i HDZ možemo doći do promjena

'Jedino nastavkom pritiska možemo doći konačno do promjena u Zagrebu i Hrvatskoj', poručio je Maras i dodao da se ti vlastodršci boje samo gubitka izbora.

Dražen Srpak je u ime Kluba HDZ-a ukazao na probleme u Međimurju gdje se, upozorio je, gotovo na dnevnoj bazi događaju loše stvari koje onemogućavaju miran život i suživot između većinskog naroda i romske manjine.

'Iz naslovnica portala vrište naslovi o kriminalu i svakim danom sve je više incidenata koje unatoč poduzetim mjerama čine uglavnom isti pojedinci od kojih sad i Romi traže zaštitu, procesuiranje i udaljenje iz naselja u kaznionice ili odgojne ustanove', rekao je Srpak.

Upozorio je da u odgojnim ustanovama često nema mjesta, pa kad policija i pravosuđe odrade posao delikventi ostaju gdje su bili i postaju odličan primjer da im nitko ništa ne može. Iznio je podatke Centra za socijalnu skrb Čakovec za 2019. po kojima je zatražen smještaj za desetak maloljetnika s problemima u ponašanju, ali su iz svih domova stizali negativni odgovori.

Srpak: U Međimurju socijalnu pomoć treba namjenski koristiti

Ustvrdio je da se novac iz socijalne pomoći treba namjenski koristiti, a ne dozvoliti da ga korisnici troše na kocku i alkohol. Srpak je naglasio da Međimurci nemaju posebne zahtjeve, ali žele da se većinskom stanovništvu i manjini osigura mir, pri čemu one koji se bave kriminalom treba kazniti, a procesu integracije, obrazovanja i suživota dati puni naglasak.

Mnogi Romi koji vrijedno rade dokaz su da se može i trebaju biti primjer ostalima u rušenju predrasuda prema njima, zaključio je HDZ-ov zastupnik.

Božo Petrov iz Mosta upozorio je pak da u Hrvatskoj vlada epidemija ovisnosti o kocki koja se prešućuje, dok se stupci pune 'egzotičnim virusom iz daleke Kine'.

Petrov: U RH gotovo sto tisuća ovisnika o kocki i igrama na sreću

Po podacima koje je iznio, u Hrvatskoj ima gotovo sto tisuća ovisnika o kockanju i igrama na sreću, a sudbina jednog ovisnika dotiče četiri do osam osoba u njegovoj okolini.

Petrov smatra da je u Hrvatskoj posložen sustav tako da se kladionice i kasina otvaraju na svakom koraku. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, istaknuo je, 1990.-ih je bilo 35 prodajnih mjesta za igre na sreću, a danas je preko 4000 uplatnih mjesta za klađenje, 75.000 automata, 234 automat kluba, 15 kasina.

Osim toga, dodaje Petrov, 40 posto maloljetnika kladi se na tjednoj bazi, a 13 posto ima ozbiljnih psihosocijalnih problema, u odnosu na Kanadu gdje taj broj iznosi 1,3 posto. Stoga je pozvao sve, a posebno Vladu da osvijesti problem desetaka tisuća uništenih života i obitelji te nedostatka sustavnog praćenja pojave patološkog kockanja.