posljedice potresa

Maras: Nečuveno je Bandićevo svaljivanje odgovornosti na građane

30.03.2020 u 17:20

Bionic
Reading

Čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u ponedjeljak je nečuvenom ocijenio izjavu gradonačelnika Milana Bandića da su za štete od potresa odgovorni građani jer nisu ulagali u svoje nekretnine, a gradske vlasti je prozvao da nisu ustrojili upravu koja bi rješavala probleme građana

"Ne možemo, kako je to danas gradonačelnik Bandić rekao, na ljude prebaciti sav teret ove prirodne katastrofe. Grad Zagreb u ovom trenutku nema funkcionalnu upravu i nema mogućnosti rješavati nagomilane probleme građana", prenio je zagrebački SDP Marasovu izjavu u priopćenju.

U reakciji na Bandićevu izjavu Maras je nužnim ocijenio osnivanje posebnog tijela koje će se, u suradnji s državnim i gradskim vlastima, baviti obnovom grada i vraćanjem u normalnu situaciju.

"Grad mora biti spreman za ovakve katastrofe, građani moraju imati zaštitu od grada i države, moraju biti obeštećeni, a naši najmlađi moraju biti u mogućnosti, kada prođe ova kriza, normalno ići u školu s obzirom da je na području Zagreba trenutno mnogo oštećenih škola", poručio je.

Napomenuo je da je potres prirodna katastrofa te da izvanredne situacije zahtijevaju i izvanredne mjere.

Podsjetio je na najavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića da će stranka u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog o sanaciji posljedica razornog potresa, koji je pogodio Zagreb prije desetak dana.

Tim zakonom, istaknuo je Maras, bit će predviđena kompenzacija i vraćanje imovine u stanje kakvo je bilo prije potresa, pružanje smještaja onima koji su morali iseliti iz svojih domova, te policijsko osiguranje imovine građana koji su morali iseliti.