zagrebačka žičara

Maras: Je li po zakonu da Bandić potpiše ugovor, a nema sredstva u proračunu?

27.02.2019 u 14:36

Bionic
Reading

Saborsku raspravu o Izvješću Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2017., SDP-ov zastupnik Gordan Maras iskoristio je i kako bi problematizirao radove na zagrebačkoj žičari, zanimalo ga je, naime, je li u skladu sa zakonom da gradonačelnik Milan Bandić potpiše ugovor o postupku javne nabave za koji nema sredstva u proračunu

Imamo radove na najskupljoj žičari, preko 500 milijuna kuna, rekao je Maras predsjedniku Komisije Goranu Matešiću koji ga je, pak, uputio na svoje ovlasti.

Predsjednik sam žalbenog tijela, donosimo odluku kad je izjavljena žalba i kad imamo kompletno činjenično i pravno stanje, tako da se ne bih se usudio dati pravno mišljenje, jer to nije moja nadležnost, rekao mu je Matešić.

I Branimir Bunjac (ŽZ) pita kako je moguće da Zagreb ima najskuplju žičaru u Europi? 'Znate kako, tako što upravo ovih 12 zastupnika treba podmiriti, to je cijena žičare, treba kupiti zastupnike po Lici, Začretju, Zagorju', ustvrdio je.

U stotinjak predmeta blokirano dvije milijarde kuna

HDZ-ov zastupnik Anđelko Stričak primjećuje da je sve manje žalbi na odabir ponuditelja, a da raste broj žalbi na dokumentaciju, da u Komisiji žalbeni postupak traje 36 dana, a kad završi na sudu 565 dana. To smatram predugim, to su doslovno tri proračunske godine, upozorio je.

Ivana Šukera (HDZ) zanima pak koliko je sredstava blokirano za postupke koji se vode na Upravnom sudu.

Izračunali smo da je u stotinjak predmeta blokirano dvije milijarde kuna, odgovara Matešić i objašnjava da se odluke Državne komisije ispituju pred Upravnim sudom. Rekao je da je u 2017. izjavljeno 112 tužbi.

Trajanje upravnog spora o pravu javne nabave pred sudovima iznosi prosječno 566 dana, pred prvostupanjskim 660 dana, a pred Visokim upravnim 227 dana, kazao je Matešić.

Objasnio je i kako u 2017., zapravo, nije postojala sudska zaštita protiv odluka Državne komisije jer je Visoki upravni sud zatražio od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti dvaju članaka zakona kojima je utvrđena nadležnost tog suda. Ustavni je sud odbio tu inicijativu, posljedica je da je stotinjak predmeta, u vrijednosti od gotovo 2 milijarde kuna, stajalo i nije se rješavaolo.

I Bunjac ističe podatak o sve manje žalbi na javnu nabavu. Možda je jedan od razloga jer se nema tko žaliti, u pola ih se javi samo jedan izvršitelj, a možda i nemaju povjerenje, odustaju znajući da žalbama neće ništa postići, rekao je.

Poduzetnike, tvrdi, najviše muči da se javne nabave dogovaraju tajno, u restoranima, goricama, pa i na Mirogoju. 'I to ne treba čuditi jer sama Vlada šalje takve poruke, dovoljno se sjetiti Sanadera ili potpredsjednice Vlade Dalić i famozne skupine Borg, gdje se o poslovima vrijednima milijarde kuna dogovaralo dakle na nekakvim opskurnim mjestima', izjavio je.

Matešić je, odgovarajući Anti Babiću (HDZ) najavio kako bi unutar roka od najviše godine dana Komisija mogla prijeći na potpunu 'bespapirnu žalbu', odnosno digitalizirati postupak javne nabave.