šef zagrebačkog sdp-a

Maras: Bandićevi prioriteti su spomenici i kumovi, a ne građani

22.10.2019 u 12:57

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras poručio je u utorak kako su prioriteti gradonačelnika Milana Bandića spomenici i kumovi, a ne građani i kvalitetno upravljanje gradom

„U prvih šest mjeseci ove godine građani su izdvojili 400 milijuna kuna više svog novca, ali pitanje je jesu li dobili bolju uslugu, razvija li se grad i tko od tih novaca ima najviše koristi. Kada gledamo izvršenje proračuna, možemo zaključiti da u Zagrebu najviše koristi imaju kumovi i prijatelji gradonačelnika Zagreba. Grad se svodi na kumove i spomenike, a ono što građanima najviše treba – kvalitetan promet, kvalitetno obrazovanje, gospodarenje otpadom, u to se uopće ne ulaže jer su prioriteti gradonačelnika Bandića potpuno krivi", ustvrdio je Maras na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Skupštine Grada Zagreba.

Prioriteti gradonačelnika su, kaže, spomenici i kumovi, a ne građani i kvalitetno upravljanje gradom.

Zagreb uopće nije smart city, niti građani vide kakve koristi imaju od deset milijardi kuna godišnje koje izdvajaju, rekao je, dodavši da smo taoci politike preslikane s državne razine u kojoj su Bandić i HDZ interesno povezani i drže jedni druge.

"Sramota je da smo u opremanje i održavanje svih škola i vrtića u Zagrebu uložili manje od 15 milijuna kuna, što je iznos za manje od polovice spomenika koji će Bandićev kum graditi ispred Gradskog poglavarstva", kritizirao je Maras najavivši da SDP neće podržati ni izvršenje proračuna ni izvješće o radu gradonačelnika Bandića.

Daljnje prolongiranje GUP-a Maras je usporedio sa situacijom u Agrokoru, napomenuvši da u ovom slučaju Borg skupina dolazi iz Dubaija.

"Jasno je da bez podrške premijera Plenkovića GUP ne može proći" ustvrdio je ocijenivši kako bi najpoštenije bilo da građani na referendumu odluče o izmjenama GUP-a.

Na svaki mogući način spriječit ćemo devastaciju našeg grada i bogaćenje pojedinaca koji žele na netransparentnoj koaliciji HDZ-a i Bandića zaraditi desetke milijune eura, poručio je.

Nađ: Mijenjati menadžment, a ne svaljivati troškove Čistoće na građane

SDP-ova vijećnica Vesna Nađ navela je podatke iz izvješća o poslovanju Zagrebačkog holdinga po kojima se u prvom polugodištu najviše investiralo u podružnicu Čistoća, i to 35 milijuna kuna, odnosno, 53 posto od svih ulaganja Holdinga išlo je u to društvo. Istaknula je da su troškovi za zaposlene u Čistoći rasli tri milijuna kuna, a uz zaposlena 153 radnika traži se zapošljavanje još njih 230. Kazala je i kako se radi novi cjenik Čistoće kojim će se dići cijene, a ako se ne usvoji, Čistoća će biti u 'minusu' 235 milijuna kuna.

„Stalno se ističe teza da su veći troškovi komunalnih usluga i naknada Čistoće radi zbrinjavanja odvojenog prikupljanja otpada. Ispada da se, zato što građani odvojeno prikupljaju otpad, to ne uporabljuje i zato su veće cijene jer Čistoća to mora zbrinjavati odvojeno, što je loša teza. Činjenica je da nam je grad sve prljaviji, zeleni otoci su sve više nego zeleni i da se ne uporabljuje ništa od sirovina koje građani odvojeno prikupljaju. Dakle, nije greška u građanima, greška je u menadžmentu i lošem upravljanju Čistoćom i zato bi trebalo mijenjati menadžment, a ne svaljivati troškove Čistoće na građane“, poručila je Nađ.

Ostojić: Zagreb nikad prljaviji

Na temu otpada nadovezao se i Rajko Ostojić koji je ustvrdio da stanje s odvozom smeća nikada nije bilo gore i da Zagreb nikada nije bio prljaviji. „Jedina dobra vijest je da više nema fontana, fetiš je sada valjda na nečem drugom, valjda na spomenicima. Problem je u tome što čvrsta koalicija između Bandića i HDZ-a, koji su partneri i u gradu i u državi, što ta koalicija ne funkcionira. Zadnje tri godine navodno čvrste veze Bandića i HDZ-a, koja je očito samo interesno povezana, nije realiziran nijedan projekt jer se novac troši na nevažne stvari za kvalitetu života naših sugrađana“, kaže Ostojić koji smatra da uz parlamentarne možemo sazvati i gradske izbore.

Zvane Brumnić ocijenio je da proračun Zagreba izgleda gore nego Agrokorova bilanca, naglasivši da je najveći problem prikriveno zaduženje u iznosu približnom visini proračuna, da nema prostora za investicije i to je ono, kaže, što će potopiti Zagreb. Matej Mišić upozorio je da je proračun za Sljemensku žičaru 'probijen' 370 posto, dok je Renato Petek istaknuo da je za gradske pothodnike planirano investirati 16 milijuna kuna, a investirano je nula kuna iako je riječ o sigurnosti građana pri prelasku najvećih prometnica u gradu.