'BILO JE TAKO LAKO'

Manning je tajne dokumente iznosio na CD-u s Lady Gagom

29.11.2010 u 21:57

Bionic
Reading

Za najveće curenje informacija u povijesti zaslužan je mladi američki vojnik Bradley Manning, koji je dokumentaciju neovlašteno skidao za vrijeme svoje misije nedaleko od Bagdada

Dvadesetrogodišnji Manning bivši je vojni obavještajac, obavještajni analitičar, koji se ionako već nekoliko mjeseci nalazi u pritvoru, čekajući suđenje. On je u Iraku ima pristup sigurnoj mreži američke diplomacije i tijekom nepoznatog vremenskog razdoblja skidao je dokumente.

'Došao bih s CD-om na kojem bi pisalo 'Lady Gaga' i slično i na njega bih snimio dio dokumentacije koju bi se dalje prebacivalo na USB stick. Radio sam to bez ikakvih problema', pisao je na chatu Manning.

Zamišljao je i kako će se jednog jutra probuditi Hillary Clinton te hrpa drugih diplomata i doživjeti srčani udar kad shvate što je učinio. No on smatra da informacije trebaju biti slobodne i javne te dostupne građanima. Hillary Clinton i nekoliko tisuća diplomata po svijetu dobit će srčaniudar kada se jedno jutro probude i shvate da su povjerljivi dokumentidostupni javnosti u prihvatljivom formatu. Gdje god postoji poštanskiured SAD-a, postoji i diplomatski skandal koji treba otkriti', kazaoje tada Manning.

No njegov je problem bio što je chatao s Adrianom Lamoom, bivšim hakerom koji ga je prijavio FBI-u. Prije nego što je razotkriven, Manning je putem interneta dostavio dokumente Wikileaksu, no zbog pojačanog efekta, odluka je bila da se dokumentacija lomi u nekoliko dijelova.

Manning, koji je inače, odrastao u Velikoj Britaniji, nalazi se u pritvoru u vojnoj bazi Quantico u Virdžiniji gdje čeka suđenje, a prijeti mu kazna od 52 godine zatvora.

Manning, naime, posjeduje dvojno državljanstvo, američko i britansko, a vlasti su ga uhitile u svibnju, samo dva mjeseca nakon što je WikiLeaks pustio snimku pod nazivom 'Kolateralno ubojstvo' u kojem se vidi kako američki vojnici u helikopteru ubijaju dvojicu iračkih novinara. Vojska SAD-a se tada branila da je pucnjava bila opravdana.