PUPOVAC ŠALJE PISMO U BRUXELLES

Manjine u strahu od rezanja prava nakon ulaska u EU

22.09.2011 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac na sjednici Savjeta za nacionalne manjine rekao je da će konačno za nekoliko dana biti poslano pismo Europskom parlamentu, Europskoj komisiji i Europskom vijeću, venecijanskoj komisiji, zemljama koje imaju svoje predstavnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj plus Sjedinjenim Američkim Državama u kojem će upozoriti na posljedice koje je izazvala odluka Ustavnog suda o ukidanju dijela Ustavnog zakona o pravima manjina, u prvom redu se to odnosi na reguliranje biračkog prava i dodatnog prava glasovanja

Također su dogovorili napisati jedno pismo predsjedniku Sabora i saborskim klubovima, predsjednici Vlade i predsjedniku Josipoviću zbog toga što smatraju da je Ustavni sud prekršio Ustavni zakon o provođenju zakona koji kaže da se godinu dana prije izbora mora, ako se želi, mora promijeniti zakon, a nakon proteka toga roka to više nije moguće.

'Time je čvrsto i jasno donesena diskriminatorska i protuzakonita odluka, a Ustavni sud je preuzeo dio ovlasti Hrvatskog sabora', smatra Pupovac. Također je izrazio zabrinutost što je takva odluka donesena tri-četiri tjedna nakon zatvaranja pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, a u pregovorima se upravo posebno isticala regulacija prava glasovanja nacionalnim manjina.

Zbog toga na Savjetu se moglo čuti mišljenje, koje će biti odaslano i predsjednici Vlade i predsjedniku Države u kojem izražavaju strah od daljnjeg smanjivanja prava nacionalnih manjina nakon završetka pregovora. Iako su mišljenja da se to neće dogoditi, predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer smatra da se o tome mora razgovarati.

Tolnauer je primijetio i da su pojedini pripadnici nacionalnih manjina počeli tumačiti da su svi ispali kolateralna žrtva Srba jer su zbog njih i njihova prava zajamčena Zakonom o pravima nacionalnih manjina poništena. 'To je netočno i opasno, posebno kada takva teza dolazi iz manjinskih redova', poručio je Tolnauer.