MIMICA U MEĐIMURJU

'Manjine u Hrvatskoj su zaštićene bolje nego u drugim državama'

14.09.2012 u 17:29

Bionic
Reading

'U Hrvatskoj su standardi zaštite nacionalnih manjina, pa tako i romske, daleko viši nego u većini europskih zemalja. Međimurska županija najviše je odmakla u naporima za uključenost Roma u društveni život', kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica za posjeta Međimurskoj županiji. Teme razgovora uglavnom su se odnosile na Rome, od obrazovanja do gradnje komunalne infrastrukture u naseljima te zapošljavanja. I dalje su veliki problemi u obrazovanju jer djeca nakon 15. godine ostaju na ulici.

'Kad roditelji više ne dobivaju dječji doplatak, školovanje im više nije važno', kazao je župan Ivan Perhoč. Upozoreno je i na problem preranog majčinstva.

'Rađanje sa 15 godina je protuzakonito i ono se ne može opravdavati navikama i specifičnostima', istaknuo je Perhoč i iznio podatak da je 60 posto Roma u Međimurju mlađe od 16 godina.

Jedan je od problema i nenamjensko korištenje socijalne pomoći i neplaćanje računa.

'Ne može nitko očekivati da će im struja i voda biti besplatni', rekao je Mimica i dodao da treba uravnotežiti prava i obveze. Najavio je da će nova nacionalna strategija za uključivanje Roma, u kojoj je jedan od ciljeva da do 2020. sva romska djeca završe osnovnu školu, donijeti dobre rezultate. Dvije godine predškole minimum je na kojem će se ustrajati.

'Romska nacionalna manjina je najranjivija. Politika ove Vlade je integracija koja ne smije završiti asimilacijom', zaključio je Mimica