PREDIZBORNE POZICIJE

Manjinci taktiziraju, samo Srbi znaju s kim će u koaliciju

27.10.2015 u 06:49

Bionic
Reading

Ako je vjerovati anketama, čekaju nas najneizvjesniji izbori do sada u kojima će svaki glas će biti važan i ni SDP ni HDZ do vlasti neće moći doći bez koaliranja, a ključnu ulogu moglo bi odigrati osam manjinaca (tri srpska i pet ostalih) koji se biraju u XII. izbornoj jedinici

Najveća gužva je na listi albanske, bošnjačke crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine gdje je 12 kandidata.

Slijedi srpska s jedanaest kandidata, po trojica iz triju stranaka SDSS, SPS, NS te dva kandidata grupe birača.

Ista brojka ljudi je i na listi austrijske, bugarske, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionale manjine gdje HDZ, Naprijed Hrvatska Ive Josipovića i Bandić Milan 365 - stranka rada i solidarnosti imaju svoje igrače.

Valja napomenuti da su s ove liste u posljednja dva saziva Sabora birani pripadnici romske manjine.

Talijani će birati između tri kandidata, a ovdje ORaH na svojoj listi ima Danielu Dapas, Česi između dva isto kao i Mađari.

Pripadnici manjinskih stranaka u pravilu su se uvijek priklanjali pobjednicima izbora, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti sada kada se pobjednik po svoj prilici neće znati i kada bi njihovi glasovi mogli biti presudni.

Mile Horvat iz SDSS-a kaže za tportal kako je stav njegove stranke oduvijek bio taj da se priklone pobjednicima jer im je iskustvo, logika i politička pragmatičnost do sada pokazala da kroz vlast brže rješavaju svoje probleme.

'Preuranjeno je govoriti o postizbornim koalicijama, treba pričekati rezultate pa vidjeti. Naš je načelan stav taj da ne smijemo biti u opoziciji', kazao je za tportal Horvat.

Upitan što ako situacija bude takva da oni moraju odlučiti o sastavljanju vlade, kome će se prikloniti, Horvat kaže da je 'teško sada o tome govoriti'.

Veljko Kajtazi, kandidat grupe birača na listi austrijske, bugarske, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine kaže za tportal da uopće ne sumnja da će biti izabran.

'To uopće nije upitno. Bit ću izabran jer sam za Rome učinio toliko koliko nitko nije u zadnjih 60 godina. Ovaj Bosak kojeg podržava 29 izmišljenih HDZ-ovih romskih udruga i Bandićev Zahirović nisu ozbiljna konkurencija.'

Upitan koga će podržati ako odluka za sastavljanje vlade bude na njemu, kazao je da će se 'prikloniti onom koga zajednica odluči podržati'. 'O tome još nismo razgovarali. Nije isključeno da Romi imaju i svog ministra', istaknuo je.

Ni Furio Radin, koji se nalazi na listi talijanske nacionalne manjine, nije se želio izjasniti o tome koga će podržati. Smatra da se treba prvo izboriti za ulazak u Sabor.
'Pričekajmo da izbori najprije završe. Nakon toga ja, a vjerujem i drugi kolege iz nacionalnih manjina ići će na potpisivanje koalicijskog sporazuma jer su se dosadašnji modeli pokazali neuspješnima', zaključio je Radin.

401694,401689 ,401659 ,401669