PRVI SASTANAK

Manjinci dogovorili zajednički nastup, no zahtjeve za Vladu još ne

14.09.2016 u 12:13

Bionic
Reading

Svih osam zastupnika nacionalnih manjina zajednički će nastupiti u razgovorima s novim mandatarom, odnosno novom Vladom. Dogovoreno je to danas na njihovom prvom sastanku, na kojem se počeo dogovarati i zajednički program za koji očekuju da postane dio programa nove Vlade

'Dogovorili smo se da ćemo zajednički nastupati i pripremamo platformu mogućeg sporazuma. Sastavili smo određeni nacrt, sutra nastavljamo s našim radom, a onda ćemo odlučiti o nastavku suradnje', kazao je novinarima nakon sastanka zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

Naime, kao što smo već i pisali, manjinci će sa zajedničkom platformom nastupiti prema Vladi tražeći ispunjenje svojih zahtjeva, a onda bi oni podržali Vladu.

Koji će to biti uvjeti, Bilek danas nije želio konkretno otkriti.

'Osnovni uvjet je poštivanje prava nacionalnih manjina i zakona RH. To je osnovna stvar, a dalje će se raspraviti', kazao je Bilek, dodavši da očekuju da manjinska platforma nakon pregovora postane dio programa Vlade.

Upitan hoće li manjine u svojoj platformi tražiti punu primjenu dvojezičnosti u sredinama u kojima su ispunjeni uvjeti, odnosno primjenu ćirilice u Vukovaru, Bilek je rekao: 'Pustimo da prvo utvrdimo platformu, nakon toga ćete vidjeti dokumente i prijedlog sporazuma i onda ćemo moći reći nešto više.'

Bilek je priznao da je bilo kontakata između manjinaca i HDZ-a, no nije želio otkriti tko je kontaktirao s njima.

Vjeruje da će se uspjeti dogovoriti s HDZ-om. 'Mislim da se zna tko je relativni pobjednik ovih izbora, a mi ćemo pripremiti naš program i onda krenuti u razgovore', kazao je Bilek.

Nakon prošlih izbora zastupnici nacionalnih manjina nisu nastupali zajedno - Vladimir Bilek, Mirko Rašković i Ermina Lekaj Prljaskaj, kao dio kluba Milana Bandića, podržavali su vladajuće, dok su se dva zastupnika SDSS-a, Veljko Kajtazi, Furio Radin i Šandor Juhas, priklonili oporbi.

Stoga su novinari upitali Kajtazija kakav je njegov stav prema HDZ-u i zamjera li im nešto. 'Naravno da zamjeram nešto, ali ako stav nacionalnih manjina bude taj da podržavamo Vladu, onda ću se ja prilagoditi', kazao je Kajtazi.

Na današnjem sastanku bilo je svih osam zastupnika nacionalnih manjina - tri SDSS-ovca, Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević, zastupnik češke manjine Vladimir Bilek, zastupnik talijanske manjine Furio Radin, zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj te novi zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics