PORUKA IZ SDF-a

Manjinama dati dvostruko pravo glasa, Ustavni sud pogriješio

03.08.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Ustavni sud svojim je odlukama zaustavio političko nagodbenjaštvo i korupciju koja je vladala proteklih osam godina jer manjinski zastupnici nisu predstavljali manjine, nego su htjeli učvrstiti svoje pozicije kako bi mogli ucjenjivati, tržiti i kupovati ono što im je od osobnog interesa, poručio je predsjednik SDF-a Veljko Džakula

Uz napomenu da nisu baš najsretniji što dvostruko pravo glasa nemaju sve manjine, iz Srpskog demokratskog foruma (SDF) poručili su da, iako zadovoljni prihvaćanjem ustavnih tužbi koje su i oni podnijeli, ipak nije otklonjen glavni razlog zbog kojeg su se obratili Ustavnom sudu.

'SDF smatra da je optimalno rješenje kojim se pripadnicima nacionalnih manjina, kao pozitivna diskriminacija u izbornom pravu, daje dvostruko pravo glasa. Sporne izmjene zakona, koje je ukinuo Ustavni sud, jamčile su dvostruko pravo glasa za sve manjine, osim za Srbe. HDZ nije prihvaćao da i Srbi to dobiju, a u tome su ih podržavali i SDSS i Furio Radin. Smatrali smo da trebamo biti ravnopravni, no Ustavni sud sve je vratio na staro', poručio je Veljko Džakula.

Na prosinačkim izborima, ukoliko se nešto u međuvremenu ne promijeni, srpska manjina birat će svoja tri zastupnika, a tzv. male manjine ukupno pet zastupnika. SDF upozorava kako, kad je izbor predstavnika Srba u pitanju, to nije regulirano izbornim zakonom, nego će ponovno biti na snazi Obvezne upute DIP-a u kojem će se primjenjivati većinski, a ne razmjerni izborni sustav.

'Pripadnici srpske manjine, za razliku od ostalih građana, imaju tri, a ne jedan glas jer se za izbor triju srpskih zastupnika primjenjuje većinsko izborno načelo. Iako se čini da imaju veća prava, time se ograničava politički pluralizam. Tako se pogoduje najjačoj političkoj stranci među Srbima jer ima najbrojnije biračko tijelo i ponovno će imati tri svoja zastupnika', upozorio je Džakula.

Po SDF-ovcima, odluke Ustavnog suda ipak su upozorenje i za druge političke stranke koje, unatoč tome što imaju većinu u Saboru, ne mogu donositi bilo kakve odluke, pa i protuustavne. Manjinskih zastupnicima su iz SDF-a poručili da zloupotrebljavaju svoj položaj u Saboru jer se bore samo za svoje pozicije, a ne za prava onih koji ih biraju.

Veljko Džakula osvrnuo se i na odbacivanje mogućnosti da Srpsko narodno vijeće (SNV) bude krovna organizacija srpske manjine u Hrvatskoj. 'Srbi u Hrvatskoj nisu ni mutavi ni retardirani, pa da nakon manjinskih izbora ne mogu sami odrediti koja će ih organizacija predstavljati. To nikako ne može biti SNV jer su do sada onemogućavali svaki pokušaj demokratskog djelovanja unutar srpske zajednice', ustvrdio je Džakula.

Iznio je stav da je 'svatko drukčijeg političkog gledanja i djelovanja istjeran iz SNV-a', pa je po njemu neprihvatljivo da se 'monopol u predstavljanju srpske nacionalne manjine omogući jednoj organizaciji, jednoj stranci i jednom čovjeku'.