STANJE LJUDSKIH PRAVA

Manji napredak Hrvatske u 2008. godini

30.06.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Centar za ljudska prava na osnovu pregleda stanja u 2008. godini zaključio je da je zabilježen manji napredak na tom polju, prvenstveno zbog donošenja Zakona o suzbijanju diskriminacije i Zakona o ravnopravnosti spolova

Međutim, u Centru upozoravaju da je u 2008. godini izostao napredak procesa suočavanja s prošlošću, manjine nedovoljno ostvaruju svoja prava, posebno su zabrinuti stanjem medijskih sloboda, kao i povećanjem eskalacije nasilja prema novinarima, 'zviždačima' i pripadnicima LGBT populacije.

Procese u reformi pravosuđa i uprave smatraju da je još uvijek teško ocijeniti uspješnima, s obzirom na maratonske procese i nedostatak transparentnosti procedura u tim sustavima.

'Problem u Hrvatskoj je što postoje zakoni koji krše ljudska prava, poput Kaznenog zakona i njegova članka 10, a žalosno je da se i neki temeljni zakoni mijenjaju svake dvije – tri godine. Po pitanju nasilja zaključak je da se na njega reagira samo kada se radi o ljudima koji imaju jet set status.

Primjerice, kada se dogodi ubojstvo u Dubravi ili u nekom selu pored Sinja, onda se to gotovo smatra normalnim, ali kada se to dogodi u središtu Zagreba, onda to izaziva zgražanje', kazao je član vijeća Centra Žarko Puhovskidodavši da su u slučaju Pukanić kroz medije prekršena prava svih članova obitelji, a da na to Hrvatsko novinarsko društvo nije reagiralo.

Upitan da prokomentira stanje u 2009, budući da je polovica godine iza nas, Puhovski je ustvrdio da stav o prvih šest mjeseci može iznijeti samo u svoje ime jer Centar nije radio analizu za taj period.

'Sindikati su se pokazali nedorasli svojim zadaćama. Kod ukidanja Zakona o radu nedjeljom ponašali su se poput Kaptola. Također zabrinjava i pokušaj guranja nekvalitetnog Zakona o medicinskoj oplodnji, a u medijima je vidljiv sve veći pritisak i utjecaj oglašivača', kazao je Puhovski i dodao da je od jedne novinarke čuo priču o Hypo centru u Zagrebu, koja je zabranjena jer vlasnik medija u kojem radi kod  Austrijanaca ima otvoren račun.