ODLUKA ŽUPANIJSKOG SUDA

Mamiću će se ipak suditi zbog torbarenja dionica

10.06.2009 u 12:59

Bionic
Reading

Zagrebački županijski sud odlučio je da se može nastaviti kazneni postupak te je poništio odluku Općinskog suda koji je odbacio optužne prijedloge protiv sportskog direktora Dinama i još četvorice poduzetnika zbog 'torbarenja' dionicama T-HT-a

Tadija Barbarić i Marijo Bebek ipak će morati na sud zbog sumnje da su nezakonito kupovali pakete povlaštenih dionica HT-a zajedno sa sportskim direktorom Dinama Zoranom Mamićem te poduzetnicima Josipom Šelendićem i Sebastijanom Popovićem.

Zagrebački županijski sud odlučio je da se može nastaviti kazneni postupak te je poništio odluku Općinskog suda koji je odbacio optužne prijedloge protiv Barbarića i Bebeka, piše u današnjem broju Poslovni dnevnik.

'Torbari' dionica T-HT-a optuženi su u veljači ove godine, ali je Općinski sud utvrdio da nema dokaza da je počinjena bilo kakva prevara ili neko drugo kazneno djelo, pa su optužbe odbačene prije nego što je suđenje uopće i počelo. Sud je tada utvrdio da nijedna dionica za koju ih se tereti nije prenesena na njihovo ime te da su vlasnici dionica ostali opunomoćitelji. Viši sud tu je odluku ipak promijenio obrazloživši da je niži sud pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje.

Već ranije ponovno je pokrenut postupak protiv Josipa Šelendića, sina najpoznatijeg zagrebačkog obrtnika Josipa Šelendića, a još se čeka odluka o žalbi u slučaju bivšeg vlasnika Vodatela Sebastijana Popovića. Šelendića se tereti da je nezakonito pribavio 48 punomoći uz koje je zaradio 347.760 kuna.

Zoran Mamić
na isti je način zaradio 210.105 kuna. Državno odvjetništvo Barbarića optužuje da je nezakonito stekao 124 tisuće kuna, a Bebek je državu oštetio za 94 tisuće kuna. Svi oni su pribavili punomoći hrvatskih državljana, a Hrvatskoj poštanskoj banci su lagali da su sklopili ugovore o prijenosu dionica za čiji su povrat novca redom naveli vlastite račune, a ne račune opunomoćitelja.