TAJNI POLICIJSKI DOKUMENTI

Mamić: To nisu dosjei već moje bilješke

Bionic
Reading

Nakon što se izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 javno pohvalio time da posjeduje izvatke iz policijske evidencije o nekim članovima vodstva Bad Blue Boysa i inicijative Zajedno za Dinamo, a čak je i pročitao neka od kaznenih djela za koja su oni svojedobno prijavljivani, čini se da će svoj postupak morati objasniti istražiteljima

Kako tportal doznaje, Državno odvjetništvo odmah je nakon gostovanja Dinamovog čelnika kod Aleksandra Stankovića na HTV-u uputilo Mamiću službeni poziv na razgovor, a trebao bi objasniti tko mu je dostavio sporne dokumente

Izlisti iz policijske evidencije, inače, službeni su i vrlo povjerljivi podaci koji ne predstavljaju popis djela za koja je neka osoba osuđena, već se koriste isključivo za orijentaciju u policijskom radu.

Ne smiju se odavati javnosti, čak ni samim osobama kojih se tiču, a iz MUP-a su ih dužni dostaviti jedino sudu, i to jedino na službeni zahtjev.

Nazvali smo i Dinamo kako bi provjerili informaciju, no u Maksimirskoj ne znaju ništa o tome da je Državno odvjetništvo poslalo poziv Zdravku Mamiću.

'Ovo mi je prvi glas, tako da ništa ne mogu komentirati, žao mi je. Ako i dođe, neka sve ide svojim tijekom', kazala je glasnogovornica Dinama Morana Đurčević.

'Pokrenuto je kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo odavanja službene tajne', potvrdio je za Hinu glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Dodao je da je istraživanje pokrenuto u dogovoru s nadležnim odvjetništvom kako bi se utvrdilo jesu li dokumenti autentični, tko je izvor informacija i je li počinjeno kazneno djelo.

'Zdravko Mamić ne raspolaže nikakvim službenim izvodom iz kaznene evidencije. Radi se o papiru na kojemu je napisao svoje zabilješke o pojedinim BBB. Te su mu bilješke poslužile kada ih je policiji prijavljivao za djelo nasilničkog ponašanja', kaže Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković, za Večernji list

Ona još kaže da je te činjenice Mamić pojasnio policiji kada je bio pozvan na razgovor ne bi li pomogao u razotkrivanju djela odavanja službene tajne. Razgovor s policajcima, navodi Sloković, trajao je vrlo kratko.

Odvjetnica kaže da su bilješke o BBB-ima nastale na temelju informacija koje su Mamiću pristigle iz različitih izvora, ali neformalnih, te da one govore kako su posrijedi osobe koje su prekršajno kažnjavane. One, rekla je Sloković, mogu i ne moraju biti točne. Dodala je kako je Mamić situaciju u kojoj se nalazi procijenio opasnom po sebe, te da je zato i išao na policiju i podnio kaznenu prijavu.

Mamić u 'Nedjeljom u dva'