NEPRAVOMOĆNO OSLOBOĐEN

Mamić nije prijetio Mesiću

22.04.2009 u 21:05

Bionic
Reading

Tjedan dana prije zastare Zdravko Mamić u Općinskom je kaznenom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe da je u travnju 2003. uništio službenu ispravu te prijetio Miljenku Mesiću, bivšem pročelniku Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša, zbog negativnog mišljenja Zavoda o gradnji Mamićevih nebodera

Bilo je to četvrto ponovljeno suđenje Mamiću, na prvom je oslobođen, na drugom je uvjetno osuđen uz obvezno psihijatrijsko liječenje, no ta je presuda ukinuta, a i vještak je potom promijenio mišljenje da Mamiću ipak ne treba obvezno liječenje, odnosno da je na prethodnom suđenju pogrešno shvaćen, piše Večernji list

Na trećem suđenju pred novom sutkinjom Zdravko Mamić opet je oslobođen, no Županijski sud je potkraj ožujka presudu ukinuo, proces opet vratio sutkinji Raheli Sakač uz obrazloženje da iz provedenih dokaza proizlazi da je sutkinja trebala donijeti drukčiju odluku, što drugim riječima znači da ga je trebala osuditi.

No, zašto Županijski sud, ako je smatrao da Mamića uistinu treba osuditi, nije sam preinačio presudu i osudio ga, nego je “oprao” ruke od presude i proces vratio na ponovno suđenje, a morao je biti svjestan toga da su jako male šanse da predmet ne završi u zastari!?

Sutkinja Rahela Sakač danas je opet oslobodila Mamića rekavši da se ne slaže sa stavom vijeća Županijskog suda koje je smatralo da je trebala donijeti drukčiju odluku. Tako je ostala pri prijašnjoj odluci koju je potkraj siječnja obrazložila time što smatra da nema dokaza da je Mamić prijetio i uništio službenu ispravu.

Tada je obrazložila da je Mamićevo ponašanje u uredu gradonačelnice bilo krajnje neprimjereno i da se ne može opravdati, no i da je Mesić trebao privatno goniti Mamića za lakšu ozljedu. Navela je i to da se Mamić ponašao u afektu, što je potvrdio psihijatar, kada je Mesiću, nakon što ga je on štakom lupio po glavi, rekao da će mu presuditi ako mu sud ne presudi.