PRIJETNJE IZ MEĐUGORJA

Mamić nakon presude: Spremam do sada neviđeno oružje, ti monstrumi neće od sada mirno spavati

06.06.2018 u 12:57

Bionic
Reading

Nakon što je na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na šest i pol godina zatvora Zdravko Mamić u Međugorju je održao konferenciju za novinare. Kazao je kako ga presuda nije iznenadila, već ga je iznenadilo njeno obrazloženje. Sprema, kaže, oružje koje nikada nije zabilježeno na ovim prostorima. Njegov odvjetnik Veljko Miljević u Osijeku je komentirao presudu, a tužiteljstvo je najavilo žalbu iako je zadovoljno kaznama

'Da ste me pitali prije nekoliko dana, rekao bih otkud vam to da je moguće presuditi mene ili bilo koga u ovom predmetu. Od srijede do nedjelje sam bio s majkom na moru, kupali smo se, smijali smo se. Bila je i moja supruga i moj brat. Onda su mi počele pristizati vijesti da je sudsko vijeće izloženo neviđenom pritisku i da mogu očekivati da se donese isforsirana presuda. Došao sam ovdje u Međugorje iz više razloga', opisao je kako je provodio dane uoči presude.

'Ti monstrumi neće od sada mirno spavati! Ovako drsko osuditi nevina čovjeka', zavapio je Mamić.

'Obrazloženje me čini bijesnim i opasnim i mogu očekivati svašta', zaprijetio je sudskom vijeću.

  • +37
Sva lica Zdravka Mamića Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Da su mi i duplu kaznu izrekli, za mene bi ona bila oslobađajuća. Otkada sam čuo obrazloženje presude, miješaju mi se tuga i bijes i moram samo vidjeti kakav će biti moj odgovor. Moj odgovor će biti oružje koje dosad nije zabilježeno na prostoru Hrvatske i BiH. Ne mislim na oružje kojim se puca ili ubija, nego civilizirano oružje. Ne bih htio biti u koži ljudi koji su ovo sve napakirali i na kraju i presudili. Vijeće je samo vrh sante i jedan krak te duboke države koja razara tkivo naših građana', kazao je Mamić.

Dodao je da ima snage i da će obraniti svoju čast te čast svoje obitelji i Dinama.

<<<Presuda: Zdravko Mamić dobio šest i pol godina zatvora, mora vratiti 52 milijuna kuna i stan na Cvjetnom

  • +3
Zdravko Mamić u Međugorju komentirao nepravomoćnu presudu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL

Odvjetnik Zdravka Mamića, Veljko Miljević, ispred Županijskog suda u Osijeku komentirao je nepravomoćnu presudu. 'Ako objava presude traje sat vremena, a obrazloženje manje od deset minuta, onda netko tko prati pravosuđe zna da u obrazloženju presude nije rečeno ništa', poručio je.

'Ono što sigurno mogu reći i moje mišljenje je da ova presuda ne samo da nije pravedna, nego i nije zakonita. Ona ne može biti zakonita. Ja sam jutros zatražio temeljem čvrstih zakonskih temelja da se odgodi rasprava nakon jučerašnjeg priopćenja DORH-a koje je naložilo izvide kojima će se utvrditi je li bilo nedozvoljenog djelovanja na članove sudskog vijeća. U takvoj situaciji izricati odluku je nezakonito. To je nešto novo', kazao je.

Dodao je da su u postupku sudjelovali neovlašteni tužitelji. 'Prije dva dana sam glavnom državnom odvjetniku RH rekao da ću to prešutjeti ako presuda bude oslobađajuća i pravedna. Sada će Hrvatska čuti tko ju zastupa pred sudom.

On je predosjećao, neću govoriti znao, što će se ovdje danas dogoditi i zato nije tu. Da je po mom savjetu, on bi sada bio tu', istaknuo je.

Tužitelj: Zadovoljni smo, ali uložit ćemo tužbu

Sven Mišković, zamjenik v.d. ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš, kazao je kako su oni zadovoljni presudom. Zamjerka im je ipak to što nisu uzete u obzir otegotne okolnosti i zbog toga će podnijeti žalbu.

Na pitanje kako tumači činjenicu da je Mamić uoči presude otišao u BiH kazao je: 'Može se protumačiti da nije imao hrabrosti suočiti se s presudom.'