odlazak gradonačelnika

Mamić: Bandić je klijentelističku hobotnicu koristio za dobivanje izbora, ponašali su se kao familija u talijanskom smislu riječi

01.03.2021 u 08:43

Bionic
Reading

Završila je 20 godina duga politička vladavina Milana Bandića u Zagrebu. Što je u političkom smislu ostavio iza sebe? Kako će izgledati Zagreb poslije njega te što se može očekivati u iduća dva i pol mjeseca do lokalnih izbora? - pitanja su na koja se odgovaralo u emisiji 'U mreži prvoga' u ponedjeljak ujutro

'Milan Bandić je bio zaista jedna osebujna politička figura i mislim i ocjena njegovog političkog djelovanja neće biti jednoznačna. Po mom sudu i ne može biti. Radi se o 20 godina. neki mlađi Zagrepčani ne mogu zamisliti Zagreb bez Bandića na čelu. Kada pobjeđujete na slobodnim izborima 20 godina, nemoguće je da sve radite loše i krivo. Sigurno je neke stvari radio dobro. Čak mu i najveći oponenti priznaju da određen socijalne politike koje je razvijao za najsiromašnije dijelove grada Zagreba su bile dobre', smatra Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti.

S druge strane bilo je jako puno loših stvari.

'I za mene osobno je njegova politička ostavština puno više negativna nego pozitivna. Prije svega Bandić je inaugurirao jedan model upravljanja Zagrebom koji je po mom sudu jako loš i čije posljedice ćemo osjećati. To nije bio model utemeljen na nekoj dugoročnoj viziji razvoja Grada Zagreba i onda na temelju toga izvedenih javnih politika u segmentima kao što su: zbrinjavanje otpada, prometna politika i druge važne za život građana', izjavio je Šalaj za HRT.

Odluke je, kaže Šalaj, donosio ad hoc.

'Odluke i svoje pobjede je ostvarivao na temelju svoje klijentelističke mreže. Odnosa patrona i klijenta gdje on drugima dodjeljivao usluge, a za uzvrat su oni njemu davali lojalnost. Problem takvog načina upravljanja, i to je drugi veliki minus, što su te klijentelističke mreže uvijek na rubu zakona. I vidjeli smo da su protiv Bandića podignute brojne kaznene prijave, imamo i neke pravomoćne optužnice', rekao je Šalaj.

Stručnjakinja za politički komunikaciju Ankica Mamić se složila s puno stvari koje je Šalaj istaknuo.

  • +17
Arhivske fotografije Milana Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

 'Činjenica je da je on dobivao demokratske izbore. To mu nitko ne može osporiti i sama ta činjenica je njegov politički legitimitet. Druga stvar je kako je on tu svoju klijentelističku hobotnicu koristio za dobivanje tih izbora jer su građani Zagreba na neki način zgađeni takvim modelom upravljanja jednostavno prestali izlaziti na izbore', navela je Mamić doavši da je Bandić na prošlim izborima dobio 100 i nešto tisuća glasova, a ako pogledate koliko je ljudi zaposleno u Holdingu, gradskoj upravi, njihovi članovi obitelji, vrlo smo blizu tom broju.

Istaknula je da su se stvarno ponašali kao familija u onom talijanskom smislu te riječi, a znate koga oni zovu familia. 'Tako da mislim da je njegova ostavština apsolutna negativna', kazala je Mamić.  Ponovila je da ovdje govori, ne o čovjeku, nego o političaru, gradonačelniku, njegovom javnom djelovanju.