put preko sredozemlja

Malta ne dopušta brodu s migrantima da pristane, čekaju dogovor EU-a

01.05.2020 u 18:02

Bionic
Reading

Malta planira ostaviti 57 spašenih migranata na privatnom brodu koji je usidren ispred malteškog akvatorija sve dok EU ne pronađe način za prihvat tih migranata, rekao je premijer Robert Abela u petak.

Migranti su smješteni na brod koji se inače koristi za turističko krstarenje, a EU je pristala pokriti troškove operacije,dok se ne odluči gdje će migranti biti prihvaćeni, kazao je Abela.

"Ovo nije problem Malte, iako radimo više no što se očekuje od nas. Druge članice EU-a moraju također snositi dio tereta. Malta i Italija ne mogu biti ostavljene same", ustvrdio je Abela na novinskoj konferenciji.

"Zatvorili smo naše pomorske i zračne luke za putnike na kruzerima te za turiste. Nema smisla da onda pustimo migrante", dodao je.

Abela je rekao da se u Libiji nalaze "stotine tisuća ljudi", koji čekaju prelazak preko Sredozemnog mora u Italiju ili Maltu.

"Ustrajat ćemo na našem stavu da ne otvaramo luke", poručio je Abela i dodao da "nije zadovoljan" odgovorom EU-a na posljednje migracije.

Migrante je ovoga tjedna z malog čamca spasio ribarski brod koji za maltešku vladu presreće migrantske brodove.

Početkom 2020. na Malti je zabilježen velik porast broja migranata.

Do početka ožujka na Maltu, zemlju s oko 500 tisuća stanovnika, stiglo je oko 1500 migranata, a u cijeloj 2019. samo 3400.

Malteška vlada tvrdi da su prihvatni centri puni te se žali da članice EU-a ne ispunjavaju uvijek preuzete obveze u pogledu prihvata migranta.

Kada je u ožujku pandemija koronavirusa pogodila Maltu, vlada je zadužila privatne brodove da presreću migrante prije nego što stignu na Maltu.

Nevladina organizacija Alarm Phone tvrdi da je jedan migrantski brod ostavljen na moru nekoliko dana prije nego što ga je pronašao ribarski brod.

Do tada se utopilo ili umrlo od gladi 12 osoba, a  50 preživjelih vraćeno je u Libiju.

Malteške vlasti istražuju taj slučaj.

UN kaže da Libija nije sigurna za migrante zbog dugogodišnjeg građanskog rata, te da prisiljavanje migrantskih brodova da se vrate u Libiju predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Abela je pak rekao da malteške vlasti nisu učinile ništa pogrešno.

On tvrdi da, po međunarodnom  pravu, države moraju koordinirati spašavanje na moru, ali ne postoji obveza da koriste svoje brodove za tu svrhu.

Dodao je da su, pošto su malteške luke zatvorene, migranti vraćeni u otvorenu libijsku luku.

"Naša je dužnost zaštititi nacionalne interese i balansirati to s našim obvezama", kazao je.