PODRŠKA ISTOSPOLNIM BRAKOVIMA

Malstroem: Europa se treba ugledati na Obamu

10.05.2012 u 21:58

Bionic
Reading

Europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem pozvala je u četvrtak europske čelnike da se ugledaju na predsjednika Baracka Obamu koji je podupro istospolni brak

Mislim da se par koji se voli mora moći vjenčati svuda u Europi, bilo da je riječ o parovima istog ili različitog spola', rekla je Malstroem na Twitteru.'Obama je pokazao predvodništvo u ovom pitanju', dodala je.

Malstroem, švedska liberalka, bila je među prvima koji su u srijedu s odobravanjem dočekali Obaminu odluku. Mišljenje je iznijela u svoje osobno ime, a ne u ime Europske komisije.

Brak među osobama istog spola dopušten je u pet od 27 zemalja EU-a (Belgija, Španjolska, Nizozemska, Portugal i Švedska). U drugim zemljama EU-a, među kojima i u Francuskoj, dopuštene su civilne zajednice između osoba istog spola.

Barack Obama je preuzeo na sebe politički rizik pruživši potporu istospolnim brakovima, zbog čega bi mogao izgubiti dio neopredijeljenih birača u glavnim saveznim državama SAD-a šest mjeseci prije predsjedničkih izbora u studenome.