OBIČAJ SUPROTAN ZAKONU

Maloljetnički brakovi su romska tradicija

26.03.2009 u 09:10

Bionic
Reading

Znam da sam premlada, ali što sad, dogodilo se i ja sam sretna, ispričala je za Večernji list 14-godišnja Romkinja R. A., koja je u ponedjeljak u bolnici Merkur na svijet donijela blizanke, a u srijedu se vratila u trošnu kućicu na Žitnjaku, gdje živi s obitelji svoga 16-godišnjeg supruga D. H. u kojeg se prije tri godine zaljubila na prvi pogled

Bebe su rođene dva tjedna prije termina, pa će u inkubatoru provesti još nekoliko dana. Mladi tata svoju djecu još nije vidio. Umjesto u rodilištu, jučer je dan proveo u policijskoj postaji u Petrovoj, a noć u Remetincu.

'Rekli su mi da sam maloljetnici napravio dijete, da je ona premlada', rekao je tiho 16-godišnjak, koji nije završio osnovnu školu, dodajući da još nikad nije bio priveden.

'Pa nije je silovao! Mi volimo našu djecu, to je u nas tradicija, sve naše žene rađaju mlade, bezveze su ga strpali u zatvor', govorilo je novinaru Večernjeg lista uglas desetak okupljenih rođaka obitelji Hrustić, a baka i djed blizanki, Agon i Maltija, bili su najglasniji.

'Policija me pitala znam li da sam postala baka. Pa kako ne bih znala?! Volim svoju snahu, pa ja sam je i dovela na porođaj!', priča Maltija, kojoj je sreću pokvarilo privođenje sina, pa od muke nije mogla ni jesti.

'Djeca se vole i zašto bismo im branili da imaju djecu? Prošle godine ispred kuće priredili smo im pravu romsku svadbu. Koliko ljudi danas neće primiti svoju unučad u kuće, a nas maltretiraju. Bolje je ovako nego da djeca lutaju okolo po gradu', odrješita je ponosna baka.

Obitelj se bavi preprodajom željeza, sva su njihova djeca dobro zbrinuta, a tako će, kaže Maltija, biti i s unukama.

Roditelji mlade mame, koji su se prije dvije godine vratili u Bosnu i Hercegovinu, ovih bi dana trebali bi doći u Zagreb vidjeti svoje potomke. I oni su presretni s novom ulogom.

Maloljetnički brak uzburkao je javnost ne samo zbog situacije koja je kažnjiva zakonom, nego i zbog sukoba običajnih i pravnih normi, nerazmjera između romske zajednice i društva.

Odvjetnica Orhideja Martinović za Jutarnji list je rekla da se sa sličnom problematikom, sukobom običaja romske zajednice i zakona, suočavao i Europski sud za ljudska prava, koji je u svojim odlukama priznao maloljetnicima pravo da sklope brak i zasnuju obitelj.

'Riječ je o običajima romske zajednice i pritom treba uvažiti pravo zajednice po čijim običajima i ta obitelj živi', smatra Martinović te ističe da uz pravo države postoji i pravo obitelji, koju treba zaštititi.

'Sukob zakona i običaja po kojima živi romska zajednica bit će završen onoga trenutka kada romska zajednica bude u potpunosti asimilirana u društvo, no u ovom trenutku je društvo suviše daleko od toga', objasnila je za Jutarnji odvjetnica Jadranka Sloković

Marija Pavić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb, objašnjava da Centar u takvim slučajevima, kad utvrde da je majka maloljetna, pokreću postupak za određivanje skrbnika maloljetnoj majci i njezinu djetetu.

'Djeca mlađa od 16 godina zakonski ne mogu biti samostalne majke. One za sebe i dijete dobiju skrbnika. Naravno, prednost za skrbništvo imaju najbliži krvni srodnici. Osobe starije od 16 godina uz dozvolu suda mogu steći pravo na skrbništvo', objasnila je.

Maloljetna majka R. A., koja je u 14. godini dobila blizance, neće primati nikakvu roditeljsku potporu. Iako je rođena u Zagrebu, jedini dokument koji ima jest rodni list. Nema prijavljeno prebivalište ni boravište, nema domovnicu ni zdravstveno osiguranje, zbog čega je trudničke preglede u Petrovoj bolnici plaćala.