PARLAMENT POTVRDIO

Maliki - novi irački premijer

21.12.2010 u 16:01

Bionic
Reading

Irački parlament potvrdio je u utorak novu vladu s premijerom Nurijem al-Malikijem na čelu, devet mjeseci nakon izbora koji su ostavili zemlju u politički zrakopraznu prostoru i bez ulaganja nužnih za obnovu te ratom razorene zemlje

Zastupnici su izglasovali povjerenje Malikiju i novim ministrima, pri čemu je zamjenikom premijera postao ministar nafte Husain al-Šahristiani, a kurdski veteran Hošijar Zebari ostao je na položaju ministra vanjskih poslova.

Dokazujući iznova duboke etničke i vjerske podjele u zemlji, parlament je u ponedjeljak morao odgoditi glasovanje pošto su frakcijski sporovi i politička trgovina ministarskim foteljama odgodili sastavljanje nove vlade.

U govoru o vladinu programu prije glasovanja Maliki je rekao da je krhka iračka demokracija prošla težak put u zadnjih devet mjeseci političkih prepirki.

'Ne kažem da ova vlada zadovoljava želje svih građana ili političkih blokova, ili moje ambicije, ili ambicije bilo koga, jer je osnovana u izvanrednim okolnostima', izjavio je Maliki.

Bivši premijer Ijad Alavi, koji nije uspio skupiti parlamentarnu većinu unatoč relativnoj izbornoj pobjedi svojega svjetovnog bloka, rekao je da će njegova koalicija, koju podupiru suniti, sudjelovati u radu vlade.

Novi-stari premijer Maliki tek treba odlučiti o nekim ključnim mjestima, kao što su ministri obrane i unutarnjih poslova. 'Dogovori o podjeli vlasti poput ovoga obično su jako krhki, pa će idući mjeseci biti ispit za suparničke političke skupine', rekao je analitičar Šadi Hamid iz Brookings Doha Centra.