dan antifašističke borbe

Malenica: Tuđman je uspostavio 22. lipnja kao državni praznik

08.11.2019 u 11:56

Bionic
Reading

Ministar uprave Ivan Malenica poručio je u petak kako Vlada ostaje pri prijedlogu da se 22. lipnja obilježava kao Dan antifašističke borbe, ističući kako je upravo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman uspostavio 22. lipnja kao državni praznik

Ministar je poručio i kako je legitimno da svaki saborski odbor i zastupnik predlože amandmane na zakon, a predlagatelj, u ovom slučaju Vlada, o njima će se očitovati kad dođe vrijeme.

Ministar je to rekao u Hrvatskom saboru odgovarajući na zastupničke primjedbe na izmjene koje je u zakonu o blagdanima predložila Vlada, te na upit kakav je njezin stav spram amandamana Odbora za ratne veterane, koji je, suprotno Vladi, predložio da Dan antifašističke borbe više ne bude državni praznik, nego spomendan.

Kao ključne datume u novom kalendaru blagdana istaknuo je 30. svibnja, Dan državnosti, 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i 18. studenoga kad će se obilježavati Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Novim kalendarom blagdana nastoji se na primjeren način obilježiti datume važne za nastanak suvremene i suverene Hrvatske, rekao je ministar tumačeći kako Vlada u izmjene zakona nije krenula ishitrenom odlukom, nego se radi o dugotrajnom procesu kojem se pristupilo temeljito.

Izmjenama zakona iz 2001. došlo je do određene zbrke koja se negativno odrazila na građane, a novi, tada utvrđeni blagdani nisu zaživjeli među njima, rekao je Malenica naglašavajući da se broj neradnih dana ne mijenja.