problemi u pripremi

Malenica objasnio što će se poboljšati novim Zakonom o referendumu: Važeći je prilično nedorečen i zastario

23.09.2021 u 20:11

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da je važeći Zakon o referendumu koji je donesen 1996. godine poprilično nedorečen i zastario, te da su se kroz praksu javili određeni problemi u pripremi

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostujući u Dnevniku HTV-a otklonio je kritike pojedinih oporbenih zastupnika, te naglasio da novim zakonom žele da se glas građana kroz referendum čuje. Istaknuo je i da su uveli određena poboljšanja.

'Jedno od poboljšanja je obveza jedinica lokalne samouprave predstavničkom tijelu da utvrdi mjesta gdje se mogu prikupljati potpisi. Obvezali smo ih da ovisno o broju stanovnika unaprijed odrede broj mjesta. Također, tu je i produljenje roka prikupljanja potpisa s 15-30 dana, te uključivanje DIP-a kao neovisnog tijela koje će nadzirati čitav postupak', rekao je Malenica te istaknuo i da po prvi put uvode i mogućnost promatranja i provjeravanja potpisa, te praćenje samog održavanja referenduma.

Malenica je istaknuo kako ovaj zakonodavni okvir donosi brojna poboljšanja da referendum bude institut neposrednog odlučivanja građana o određenim političkim pitanjima.

Istaknuo je kako su predstavili strategiju za sprječavanje korupcije koja sadrži 94 mjere u pet prioritetnih područja.

'Naglasak je na prevenciji, a područja koja obuhvaća su - javna uprava lokalne samopodručne uprave, visokog obrazovanja, zdravstva, školstva... Strategija koja je na isteku - 2015-2020. pokazala je da se ti akcijski planovi u najvećoj mjeri ispunjavaju', rekao je ministar.

Na pitanje kako će se pratiti ima li korupcije više ili manje nego prije, ministar je rekao kako svaku aktivnost prate određene mjere.

'Cilj nam je povećati transparentnost pogotovo u jedinicama lokalne samouprave i području zdravstva, gdje se jačaju antikorupcijski instrumenti u postupcima javne nabave. Vjerujem da će ova strategija odnosno mjere i aktivnosti koje su predviđene polučiti određene rezultate u sprječavanju korupcije', naglasio je.