ministar pravosuđa

Malenica o presudi Hernadiju, reformi pravosuđa i Dobroniću: Vjerujem da ćemo imati iskreni dijalog

25.10.2021 u 20:48

Bionic
Reading

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave komentirao u središnjem Dnevniku HTV-a presudu Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju, osvrnuo se i na neriješene predmete na sudovima, a kratko je govorio i o ulozi novog predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je situaciju oko presude Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a pravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora. Malenica je za središnji Dnevnik HTV-a rekao kako su od 2013. pokušali s nizom instrumenata osigurati njegovo prisustvo u Hrvatskoj.

'To je međutim bilo bezuspješno. Preostaje nam koristeći instrumente koje imamo, očekujemo reakciju nadležnih pravosudnih tijela u Hrvatskoj', rekao je Malenica napominjući kako su to instrumenti i alati koji su utvrđeni međunarodnim i hrvatskim propisima te da očekuje da ako se on uhiti temeljem Europskog uhidbenog naloga da se izruči Hrvatskoj.

Osvrčući se na razočarenje MOL-a presudom i najavu obraćanja Ustavnom sudu, Malenica je rekao kako su to pravne mogućnosti koje stoje na raspolaganju Hernadiju te da ih oni imaju pravo koristiti, ali da u ovom trenutku ne bi prejudicirao odluku Ustavnog suda te da je na njima da odluče u konkretnom predmetu. 

Malenica dodaje da je dugotrajnost postupaka, kao u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera, problem, dodajući da su oni toga svjesni.

'Svjesni smo da dugotrajni postupci ne ulijevaju povjerenje kod građana. Ne bih ulazio u detalje konkretnog predmeta, činjenica je da su predmeti koji su najeksponiraniji ujedno i predmeti s velikim brojem svjedoka, opsežnim dokaznim materijalima. Mi pripremamo izmjene Zakon o kaznenom postupku i Zakona o paričnom postupku, a što ide u smjeru ubrzavanja sudskih postupaka.', rekao je. 

O ulozi novog predsjednik Vrhovnog suda Radovana Dobronića, Malenica kaže kako prema njegovim izjavama vidi da je otvoren za suradnju i razgovor te vjeruje da će ovaj tjedan imati sastanak na kojem će mu prezentirati aktivnosti Ministarstva pravosuđa i uprave

'Tu su najbitnije izmjene zakona o sudovima. Prezentirali bi stvari koje su bitne za promjene u pravosuđu i promjene u percepciji pravosuđa. Vjerujem da ćemo imati iskreni dijalog', zaključuje.

Ministar Ivan Malenica predstavio je niz mjera koje bi već u idućih nekoliko godina trebale ubrzati procese i preokrenuti trend rasta nepovjerenja građana u pravosuđe. Na hrvatskim sudovima trenutačno je oko 460.000 neriješenih predmeta.

Najviše ih je, više od 50.000 na Općinskom sudu u Zagrebu. Slijede sud u Rijeci s oko 38.000 neriješenih predmeta, Splitu s oko 37 i Osijeku s 20-ak tisuća slučajeva koji čekaju pravorijek.

On se najdulje, u prosjeku čak 761 dan, čeka na sudu u Splitu. U Zagrebu se čeka oko 600, jednako toliko i u Rijeci, dok se u Osijeku sudski pravorijek čeka malo manje od 300 dana.

Planira se i učinkovitiji način dostavljanja sudskih odluka, edukacija te sigurnosna provjera sudaca.

'U okviru Nacionalnog plana otpornosti i oporavka predviđeno je 13 reformi, šest investicija vrijednih 740 milijuna kuna. Ulaganja su bila u proteklih pet godina, dakle 200 milijuna kuna za digitalizaciju, 500 milijuna kuna za infrastrukturu', kazao je ministar Malenica.

Važno je i ujednačiti sudsku praksu. Novi predsjednik Vrhovnog suda tako je poslao jasnu poruku da, primjerice, korištenje uzvika Za dom spremni ne može ostati bez sankcije.