MJERE PREDOSTROŽNOSTI

Makedonski policajci danonoćno dežuraju pored novih prometnih oznaka, a evo i zašto

19.02.2019 u 20:42

Bionic
Reading

Nove prometne ploče s imenom Republika Sjeverna Makedonija, koje su prošle srijede postavljene na graničnim prijelazima, makedonska policija čuva 24 sata dnevno zbog opasnosti da budu skinute, oštećene ili ukradene

Kako javljaju sjevernomakedonski mediji, policajci od početka tjedna danonoćno stražare pored novopostavljenih ploča zbog opasnosti da ih protivnici novog imena države oštete ili skinu.

Valja podsjetiti kako su antigrčki raspoloženi Sjeverni Makedonci ranije uništili sve ploče na autocesti 'Prijateljstvo' koja se prethodno zvala 'Aleksandar Makedonski', a što je bio prvi korak prema izgradnji povjerenja Skoplja i Atene.

  • +7
Premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras potpisali su Prespanski dogovor između Grčke i Makedonije o promjeni imena u Sjeverna Makedonija Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

Inače, dosad nitko nije odgovarao za oštećenje prometnih ploča s novim imenom autoceste 'Prijateljstvo'.

Prema sjevernomakedonskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, zabranjeno je postavljanje, premještanje, uklanjanje i oštećenje prometnih znakova i opreme ceste ili izmjena značenja prometnog znaka.

Kazna za krađu, uništenje ili oštećenje prometnih ploča i druge opreme za fizičke osobe iznosi 300 eura, dok za pravne osobe koje su odgovorne za održavanje cesta iznosi 2.000 eura.