UDAR VLASTI NA KRITIČARE

Makedonska televizija emitira vijesti pred vladom

28.01.2011 u 11:12

Bionic
Reading

Nakon što je zbog blokiranja računa makedonskoj oporbenoj televiziji ugrožen opstanak, djelatnici su odlučili do daljnjega emitirati informativne emisije ispred zgrade vlade po iznimno hladnom vremenu. Glavni urednik A1 Mladen Čadikovski kaže da će ustrajati u svom naumu i predviđa da bi takav način emitiranja mogao potrajati jako dugo

'Emitiramo naše informativne emisije ispred zgrade vlade da ukažemo domaćoj i inozemnoj javnosti na vrlo nizak stupanj demokracije u Makedoniji', izjavio je Čadikovski za tportal.

Tim potezom, nastavlja, vlast je željela zadati konačan udarac našoj televiziji. Vlada Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE-a optužuje vlasnika televizije A1 te nekih pisanih medija, Veliju Ramkovskog, za utaju poreza u svojim tvrtkama u iznosu od oko sedam milijuna eura.

Čadikovski kaže da je bilo i drugih metoda da se riješi problem vezan uz optužbe na račun njihova vlasnika, ne želeći dublje ulaziti u pravne kvalifikacije onoga što se njegovom gazdi stavlja na teret. 'Glavni razlog ove akcije je želja da se ušutkaju mediji i televizija koja je jedini veliki kritički medij vlasti u Makedoniji', objašnjava glavni urednik televizije A1.

Vijesti A1 pred zgradom makedonske vlade

Riječ je, kaže Čadikovski, o politički montiranom procesu. 'Sve se moglo napraviti mirno, bez puno pompe, ali očito je da su našeg vlasnika već prije osudili bez suda', kaže glavni urednik A1.

Što se tiče emitiranja informativnih emisija ispred vlade, još nisu imali nikakvih problema. Čadikovski kaže da je vlada samo objavila priopćenje u kojem kaže da nije blokirala račune televizije A1 i drugim medijima u vlasništvu Velije Ramkovskog, već je to učinio sud koji je neovisan.

'Svi znamo da sudovi u Makedoniji, a vjerojatno i u ostalim zemljama regije, rade po diktatu politike', mišljenja je Čadikovski.

Sama odluka da emitiraju program pred vladom plod je razmjene mišljenja na uredničkom kolegiju, jer više nisu znali što činiti nakon što im je onemogućen normalan rad. Željeli su pobuditi interes javnosti, i domaće i strane, za svoj problem, i u tome su uspjeli.

'Dolaze nam  i građani i diplomati i daju nam podršku. To nam daje snagu da ustrajemo dovoljno dugo', navodi Čadikovski, dodavši da misli da bi ovakva situacija mogla potrajati.

Za kraj je poručio da u Skoplju pada snijeg koji će biti dobar dekor za ovakvu situaciju. 'Daje određenu romantiku. Mislim da ćemo uspjeti', rekao je.