NEVJEROJATNA PRIČA

Makedonija u šoku: Sin uglednog kardiokirurga u Njemačkoj postao islamist, optužen za teroristički napad

12.09.2020 u 18:42

Bionic
Reading

Makedonska javnost u subotu je ostala šokirana nakon što su njemački mediji objavili kako je Filan Mitrev, sin Žana Mitreva, jednog od najuglednijih kardiokirurga u Makedoniji i regiji, u Njemačkoj optužen za pripremu terorističkog napada

Frankfurter Rundschau je prošlog tjedna objavio izvještaj sa suđenja na kojemu su tri osobe - Mitrev i još dva turska državljana - optužena za pripremu terorističkog napada u okolici Frankfurta, koji je, srećom, spriječen. U izvještaju se Mitrev opisuje kao sin vlasnika ugledne privatne klinike koji je prije nekoliko godina ušao u njemački pravosudni sustav nakon što je uhićen zbog iznuđivanja novca i fizičkog napada.

Danas 25-godišnji Filan Mitrev je na životnu stranputicu skrenuo nakon što mu je otac godinama plaćao školovanje te davao džeparac od 1000 eura mjesečno, rečeno je na suđenju. Na suđenju je priznao i da je bio ovisan o drogama, te da se bavio krađom manjih iznosa novca. Zbog svega toga osuđen je na kaznu od dvije i pol godine zatvora, a u zatvoru su ga, prema navodima iz teksta, radikalizirali pripadnici terorističke organizacije ISIL koji su ga natjerali da prijeđe na islam i uključi se u terorističke aktivnosti. 'Htio sam roditeljima pokazati da sam mogu pronaći svoj put, i da je taj put dobar', pred sudom je rekao Mitrev.

Suđenju je nazočila i njegova majka, inače Njemica i po zanimanju medicinska sestra. Otac optuženog, spomenuti kardiokirurg Žan Mitrev, prvo je za makedonske medije izjavio da 'to nije njegov sin' no u subotu poslijepodne ipak je potvrdio da je u pitanju njegov sin koji je izabrao pogrešni put, zbog čega treba snositi odgovornost.

Izvor: Društvene mreže

'Dok je bio maloljetan, pokušao sam mu pomoći koliko sam to mogao s udaljenosti od 2000 kilometara. No, krenuo je pogrešnim putem i prije šest godina prekinuli smo kontakt. On sada ima 25 godina i ako je prekršio zakon, snosit će odgovornost. Žao mi je što je mlad čovjek kojemu je sve pruženo odabrao najstrašniji i najbesmisleniji put u životu', rekao je otac Mitrev za televiziju Sitel.

Žan Mitrev je, inače, najpoznatiji kardiokirurg u Makedoniji i vrlo cijenjen u regiji, koji je kardiokirurgiju specijalizirao na zagrebačkom Rebru, a magistrirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Između ostalog, početkom ove godine izveo je prvu transplantaciju srca u povijesti Sjeverne Makedonije, a pacijenti njegove klinike na zahvate dolaze iz svih zemalja regije.

Frankfurter Rundschau u tekstu zaključuje da je ova priča dokaz kako žrtve radikalnih terorističkih skupina ne moraju dolaziti iz siromašnih i disfunkcionalnih obitelji.