'VRATA OSTAJU OTVORENA'

Makedonija pozvana da počne pregovore o članstvu u NATO-u

11.07.2018 u 19:13

Bionic
Reading

Čelnici zemalja članica NATO-a pozvali u srijedu Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, čija bi članica mogla postati kada se definitivno potvrdi promjena imena zemlje dogovorena s Grčkom

'Vrata NATO-a ostaju otvorena. Dogovorili smo se da pozovemo vladu u Skoplju da započnemo pregovore o pristupanju kada se dovrše svi nacionalni postupci za primjenu dogovora o imenu', rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom prošlog mjeseca dogovor oko imena Makedonije, koja bi se po novome trebala zvati Sjeverna Makedonija.

Dogovor se mora ratificirati u obje zemlje, a u Makedoniji je predviđen referendum.

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o euroatlantsim integracijama te zemlje. Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Europskom unijom, što još nije na vidiku.

Pregovori o članstvu u NATO-u zapravo su tehnička stvar i obično budu gotovi za nekoliko tjedana, za razliku od pregovora s EU-om koji traju godinama.