BLOKADA GRANICE

Makedonci i Grci opet zakuhali zbog – košarke

05.09.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Makedonija je u subotu pobijedila Grčku na košarkaškom prvenstvu Europe u Litvi rezultatom 72:58, a taj za Makedonce povijesni uspjeh još se jednom prelio sa sportskog na politički teren

Sve je počelo u subotu navečer, kad je na glavnom skopskom trgu organizirana proslava pobjede nad omraženim susjedima koja je trajala do četiri ujutro. Neki grčki mediji javili su da se dio okupljenih preselio pred veleposlanstvo Grčke, gdje su izvikivali uvredljive poruke. To je čest scenarij javnih okupljanja u glavnom makedonskom gradu, jer se grčko veleposlanstvo nalazi vrlo blizu središta Skoplja.

Uzvratili su pripadnici grčke nacionalističke organizacije Patriotska liga – njih oko stotinu u nedjelju je ujutro na dva sata blokiralo granični prijelaz Bogorodica - Evzoni na autocesti prema Solunu. Izvikivali su poruke poput 'Makedonija je Grčka', a uzrok njihove ljutnje bio je poraz grčkih košarkaša od sjevernih susjeda.

Grafika grčke televizije

Inače, grčka je televizija, baš kao i prije dvije godine kad su se isti suparnici susreli na europskom košarkaškom prvenstvu u Poljskoj, u izravnom prijenosu uklonila međunarodnu kraticu MAC, koju Svjetska košarkaška federacija (FIBA) upotrebljava u grafičkoj obradi prijenosa. Umjesto toga, na grčkoj televiziji koristili su kraticu FYR.

U izvještaju s utakmice jedan od najtiražnijih grčkih dnevnih listova Kathimerini ističe kako su grčki igrači bili zbunjeni 'propagandnim ratom vlade Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, koja je u Litvu poslala plaćene navijače da paradiraju sa zastavom s Vergininom zvijezdom (antički simbol koji Grci smatraju dijelom vlastita kulturnog nasljeđa, prim. aut)'. Sportski list Champions Day, pak, ne upotrebljava ni izraz 'Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija', nego svoje sjeverne susjede u tekstu 'Bolan poraz', jednostavno naziva 'Skopje'.

Grafit u slavu Boa McCaleba u Kavadarcima

Unatoč velikoj renesansi makedonske košarke koja večeras ima šansu izboriti i prvo mjesto u skupini s Grčkom, Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Finskom, tamošnji mediji bili su nešto suzdržaniji u izvješćima, konstatirajući tek pobjedu koja ima poseban naboj. No komentari na društvenim mrežama bili su euforični, a ponajviše se slavi Bo McCalebb, Amerikanac u makedonskim redovima kojemu je navijačka skupina iz Kavadaraca 'Lozari' posvetila i grafit. Neki u šali idu toliko daleko da predlažu da se McCalebbu podigne spomenik na glavnom skopskom trgu, i to između spomenika Aleksandru Velikom i njegovom ocu Filipu II.

Što li će se tek dogoditi nakon srijede, kad se u Skoplju otkrivanjem dvaju navedenih spomenika slavi dvadeseta obljetnica zemlje koju dio zemalja, pod grčkim pritiskom, još uvijek ne priznaje pod ustavnim imenom, možemo samo zamisliti. Ipak, treba pričekati večeras, kad Makedonija, ako izgubi od Bosne i Hercegovine, ima priliku čak i izbaciti Grčku s Europskog prvenstva! Iskreno, s obzirom na to da Grčka prethodno treba izgubiti od Hrvatske, nekako sumnjamo u taj scenarij.

Proslava pobjede Makedonije nad Grčkom u cijeloj zemlji