ZAŠTITA IDENTITetA NACIJE

Makedonci diljem svijeta najavili velike prosvjede za obranu imena svoje države

12.02.2018 u 15:14

Bionic
Reading

Makedonske zajednice diljem svijeta najavile su za kraj mjeseca 'svemakedonske prosvjede' za obranu imena države i identiteta nacije

Središnji prosvjed održat će se u Skoplju 27. veljače, na godišnjicu pokreta 'Za zajedničku Makedoniju', a prosvjede će održati i makedonska dijaspora diljem svijeta.

Makedonci u dijaspori traže bezuvjetni kraj razgovora o imenu Makedonija s vladom u Ateni i nastavak članstva u UN-u te u svim međunarodnim organizacijama pod 'državnim imenom'.

Pored toga, Makedonci traže povlačenje zakona o upotrebi jezika, povlačenje dogovora o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom te hitno oslobađanje pritvorenih i osuđenika za nasilni ulazak i nasilje u Sobranju 27. travnja prošle godine.

Zahtjevi će biti dostavljeni makedonskom predsjedniku, parlamentu, vladi te svim stranim veleposlanstvima u Skoplju. Ukoliko ih vlada ne prihvati, Makedonci u dijaspori traže samoraspuštanje Sobranja i održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Makedonci u svijetu odbacuju referendum, ratifikaciju međudržavnih dogovora i promjenu ustava u cilju promjene imena države i identiteta nacije, a svemakedonski prosvjed podržale su i makedonske domoljubne udruge.

  • +12
Prosvjed u Grčkoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Podsjetimo, grčke desničarske organizacije nedavno su organizirale dva prosvjeda pod nazivom 'Makedonija je Grčka' u Solunu, a potom u Ateni.

Do prosvjeda u Grčkoj i Makedoniji došlo je nakon intenziviranja razgovora o sporu između Skoplja i Atene u vezi s nazivom bivše jugoslavenske republike, koji datira iz 1991. godine.

Vlade u Skoplju i Ateni spremne su riješiti problem, no grčke i makedonske nacionalističke i domoljubne stranke protive se sporazumu.