SJETI ME SE, SVETI PETRE

Makarski HDZ-ovac sam sebi dignuo spomen-ploču

06.07.2011 u 12:36

Bionic
Reading

Dogradonačelnik Makarske Ante Novak (HDZ), poznatiji kao otac Hloverke Novak Srzić, sam je sebi u gradu pod Biokovom podignuo spomen-ploču na kojoj stoji kako je on bio idejni začetnik postavljanja nekoliko metara visokog kipa svetog Petra

Kip je, podsjetimo, prije dvije godine postavljen na istoimenom poluotoku i izazvao je zgražanje javnosti, ali to dogradonačelnika nije spriječilo da ideju, uz pomoć nekoliko lokalnih poduzetnika, uglavnom sponzora HDZ-ovih kampanja, provede u djelo.

Ploča i na groblju

Spomen-ploča pod kipom svetog Petra nije prva koju je dogradonačelnik sam sebipodignuo. Prije pet godina kada je završeno uređivanje gradskog groblja, Novak, koji je tada bio gradonačelnik, dao je napraviti mramornu pločuna kojoj piše: 'Podigao gradonačelnik A.N.'.

Dvije godine nakon podizanja, samo jednog u nizu spomenika čije se estetske vrijednosti mogu staviti pod nazivnik neukusni kič, Novak se dosjetio da je čuvaru svih ključeva zaboravio reći kako je on bio taj koji je potaknuo da mu se spomenik podigne.

No nije HDZ-ov dogradonačelnik zaboravio ni poduzetnike koji su svojim donacijama potpomogli njegovu gradnju, pa je i njihova imena dao ugravirati.

Da slučajno sveti Petar ne zaboravi kad pođu na onaj svijet pa im umjesto nebeskih, zlatnih dodijeli željezne ključeve.

Baš kao i gradonačelnik Željko Kerum koji se svevišnjem odlučio približiti podizanjem najvećeg kipa Isusa svijetu na splitskom Marjanu.

Spomenik Sv. Petru i ploča koja je postavljena prije nekoliko dana