MUČNE PRIČE IZ RUSKE VOJSKE

Major otkrio da ročnici jedu pseću hranu

02.08.2011 u 13:37

Bionic
Reading

Igor Matvejev, major Ruske vojske koji je izazvao skandal javno progovorivši o korupciji i tome da njegove vojnike hrane psećom hranom, nalazi se ovih dana na sudu. Optužen je za premlaćivanje svojih podčinjenih i prijeti mu kazna do deset godina zatvora

Matvejev tvrdi da se radi o osveti za videoklip koji je prije dva mjeseca objavio na internetu, adresirajući pritom svoje obraćanje političkom i vojnom vrhu Rusije. U iskazu je opisao kako se na vojnim postrojenjima nedaleko od Vladivostoka na Tihom oceanu nalaze ilegalni kineski gastarbajteri te da je u zalihama hrane za ročnike otkrio konzerve Bjelka i Strjelka. Riječ je o konzervama pseće hrane nazvanima po sovjetskim pisma-kozmonautima, a preko ambalaže je, tvrdi Matvejev, nalijepljena etiketa 'Govedina u vlastitom umaku'.

Istraga je, piše Kommersant, pokazala da su Matvejevljevi iskazi bili istiniti. Riječ je o krađi vojne hrane i podmetanju psećih konzervi. No vojne vlasti sada tvrde da je taj slučaj otkriven i procesuiran mnogo prije nego što se major obratio široj javnosti.

Major Matvejev završio je na sudu, a vojne vlasti za 'učinjenu moralnu štetu' traže od njega milijun rubalja (skoro 200 tisuća kuna). Traže da porekne navode da su ročnici hranjeni psećim konzervama, no Matvejev tvrdi da ima svjedoke te opisuje koje je sve službene korake poduzeo prije nego što se odlučio na obraćanje preko Youtubea.

Povučen u rezervnu službu, major se našao i pred vladivostočkim garnizonskim vojnim sudom zbog optužbi da je u pijanom stanju prebio dvojicu podređenih časnika, Lukanina i Černakova. Postoji nekoliko svjedoka oficira, uključujući spomenuti dvojac. Matvejevu prijeti tri do deset godina zatvora, no tvrdi da su optužbe fabricirane. Priznaje da se incident dogodio, no tvrdi da jeispitivao poručnika Lukanina zbog dilanja narkotika i poriče da je prekoračio svoje ovlasti. Tvrdi da je taj proces osveta za njegov skandalozni javni istup, ali u prilog mu ne ide dosje koji sadrži podulju kronologiju nasilnih incidenata.

Ovaj slučaj dodatno će pogoršati imidž ruske vojske u domaćoj javnosti, usprkos velikim reformama koje se provode u zadnje dvije godine. Deseci tisuća oficira dobili su otkaz, a donedavno dvogodišnja vojna služba smanjena je na 12 mjeseci i ide se prema profesionalizaciji. No nasilje nad ročnicima i dalje je toliki problem da mnogi mladi muškarci na razne načine – gdješto i emigracijom – nastoje izbjeći službu.