SLUČAJ ROPSTVA U BIH

Majka je znala da joj zlostavljaju kćer?

22.01.2013 u 20:55

Bionic
Reading

Devetnaestogodišnja djevojka iz Njemačke, za koju se pretpostavlja da se zove Klara ili Bedina, a čiji identitet utvrđuju istražna tijela u Tuzli i Kalesiji, proteklih osam godina proživljavala je pravu noćnu moru u selu Karavlasi kod Kalesije, gdje ju zarobljenu u kući držala obitelj Milenka i Slavojke Marinković, piše Dnevni avaz

Ta se obitelj iživljavala nad djevojčicom nanoseći joj fizičku bol, tjerajući je da radi najteže poslove, a nekoliko muških članova imalo je i seksualni odnos s njom. Slučaj kakav nije zapamćen u povijesti BiH razotkrio je susjed Sead Makalić, koji je godinama prijavljivao policiji da obitelj Marinković drži djevojčicu u ropstvu, piše Avaz.

'Doslovno su je tjerali da bude rob! Seksualno su se iživljavali nad njom. Dovodili su mnoge muškarce da bi je seksualno zlostavljali. Vrelim nožem joj rezali rane po licu, što se golim okom vidi na djevojčici. Nikada joj nisu dali da spava u kući. Mala Bedina, kako su je zvali, spavala je sa svinjama i psima. Tjerali su je i na seksualni odnos s psima, a pri tome se smijali. Krili su je od očiju javnosti i policije', govori Makalić.

Više puta policija je izlazila na teren nakon Makalićevih prijava proteklih godina, ali su je dobro skrivenu u podrumu svoje kuće Marinkovići čuvali od očiju javnosti. Nedavno je Sead uspio slikati djevojčicu i fotografiju kao dokaz odnijeti u policiju, koja je odmah uhitila bračni par Marinković.

'Policija je nakon prijave izašla na teren i zatekla djevojčicu u teškom stanju. Imala je vidljive ozljede na tijelu. Tragovi zlostavljana su primjetni. Djevojčica, koja je njemačka državljanka, smještena je u sigurnu kuću gdje se oporavlja i nakon ukazane pomoći znatno se bolje osjeća', kazala je Gordana Tadić, tužiteljica u tom predmetu.

Frapantno je i to da je majka devetnaestogodišnje djevojčice, izvjesna Kristina, koju su Marinkovići upoznali na radu u Austriji, znala za taj slučaj, ali godinama nije htjela reagirati. Policija je djevojčicu nakon uhićenja Marinkovića zatekla potpuno mokru i iscrpljenu u obližnjoj šumi. Navodno je imala svega četrdesetak kilograma.

'Marinkovići su često živjeli na relaciji Karavlasi – Austrija gdje su i radili. Tamo su upoznali Kristinu, Bedininu majku koja se vjenčala za Milenka Marinkovića i trenutno je jedna u nizu njegovih žena. S Kristinom i Marinkovićima u Karavlahe su prije desetak godina došle i tri sestre zlostavljane Bedine-Karle. Kako je koja odrastala, tako se udavala za muške članove obitelji Marinković.

Djevojka je, priča Sead, vječito bila gladna. Izgladnjivali su je, a često je jela hranu za svinje, koje je hranila i s njima spavala u toru. Krišom je, priča Sead, devetnaestogodišnja Njemica jela bundevu. Susjedi koji godinama znaju za taj slučaj, ali se od straha nisu usudili govoriti, tvrde da su je često čuli kako plačući jeca i na njemačkom jeziku doziva pomoć.

Osim najtežih fizičkih poslova koje je redovno obavljala, Marinkovići su je tjerali da hrani divljeg psa kojem nitko nije smio prići. Jednom prilikom otkinuo joj je komad mesa na ruci, ali joj nisu dozvolili liječničku pomoć. Također, kako nitko nije smio, Bedina-Karla je pod prijetnjama morala potkivati divljeg konja karavlaške obitelji. Susjedi svjedoče da su je često viđali s kolskim hamom na glavi, koji se stavlja volovima da vuku teret. S hamom na glavi, na konjskim kolima djevojka je vukla Marinkoviće po selu.

Sead Makalić je nakon hrabrog čina, zbog kojeg je Bedina spašena iz ropstva, od rođaka i ostalih članova obitelji Marinković dobivao prijetnje da će mu oteti sina. Prijetnje su prijavljene policiji koja istražuje detalje.