ULTIMATIVNI LJETNI HIT

Majice koje nerviraju Vladu

31.07.2009 u 13:52

Bionic
Reading

Zaboravite skupe košulje, polo majice s markicom i ekskluzivno dizajniranu oblekicu. Ovoga ljeta in su obični T-shirti. Preporuka za to nije stigla ni od Modnog Mačka ni od Fashion Gurua, već od same Vlade. S PDV-om podignutim na 23 posto i uvođenjem kriznog nameta, nije nam ostalo ništa doli da nosimo obične majice. Ali ne bilo kakve...

Ljetni hit su one s natpisom. Jedna takva, rađena za anglosaksonsko tržište, upala je u oko ministru Milinoviću, koji je o tome obavijestio premijerku Kosor, a epilog priče je poznat. Vladajućima se uzorak (Ne trebam seks, vlada me je.. svaki dan) nije svidio, a snimatelj RTL-a Ivan Cvirn koji ju je nosio, od tvrtke za koju je radio, 'nabijen je niz štenge'.

Bolji je nečasan bijeg nego časan poraz!' krilatica je koju je na svojoj majci nosio Grunf, jedan od likova iz strip serijala Alan Ford. Ne znamo je li Ivo Sanader čitao dogodovštine grupe TNT, ali Grunfov natpis kao stvoren je za 'odbjeglog kapetana', ali i za sve one koji vole biti in. Baš kao što su za ministrovanja bivšeg prvog čovjeka policije Ivice Kirina bile u điru one s natpisom Jubitou.

Ultimativna kolekcija - klikni za uvećanje

Elementarno nepoznavanje internetskog medija i pričanje nebuloza dovelo je današnjeg gradonačelnika Virovitice na top ljestvice gledanosti, a majicu s istim natpisom obukla je svojedobno i oporba u Saboru.

Više nego ikad, T-shirti s porukama popularni su danas. Jednostavni su i efektni. U malo riječi može se puno toga reći, a još ako imaju dozu humora koji se reflektira na društveno-političku svakodnevicu, tim bolje.

Na neki su način postali nadomjestak za poruke koje su se nekada ispisivale na zidovima.

Legendarni zagrebački grafit, koji gotovo da je izbrisan čim je napisan, nalazio se kod tadašnjeg američkog veleposlanstva na Zrinjevcu i glasio je: 'Ameri dajte nam jebača, uzmite si tenisača.' Za one mlađe, koji nisu upućeni, grafit se odnosio na aferu predsjednika Billa Clintona s Monikom Lewinsky i opsesiju Franje Tuđmana tenisom.

U slučaju 'I don't need sex, the government fucks me every day', reakcija premijerke bila je munjevita i učinkovita, baš kao i ona Tuđmanovih brisača.

Međutim, kao što prvom predsjedniku nešto kasnije nije uspjelo zaustaviti Reuters, tako ni Kosor ne može obuzdati internet, na kojem se već mogu kupiti majice s hrvatskom varijantom natpisa, a pojavio se i mini servis na kojem možete vidjeti je.. li vas dovoljno.

Bavljenjem natpisom na majci, umjesto, recimo, propadajućom tekstilnom industrijom, samo su dodatno mobilizirali javnost. Tako su T-shirti za Jacu i Bracu postali hit ovoga ljeta, a želite li ih i vi nositi, print za njih možete skinuti na linkovima ispod teksta. Samo se nemojte u njima pojaviti u Vladi da ne biste niz štenge odletjeli.