OPTUŽNICA ZA SLUČAJ KULINE

Maglov je zarobljenike prisiljavao na seks

05.03.2011 u 09:29

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je u petak pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskih državljana Tvrtka Pašalića (1956.), Damira Boršića (1956.), Željka Maglova (1960.) i Milorada Paića (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Šibeniku 1992.godine

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 2. ožujka do 23. travnja 1992. u Šibeniku, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga RH i JNA, paravojnih snaga iz SR Jugoslavije te srpskih paravojnih postrojbi tzv. republike srpske krajine, kao pripadnici Vojne policije koja je bila odgovorna za vojni zatvor 'Kuline', postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Svu četvoricu se tereti da su nakon što su 2. ožujka 1992. u akciji Hrvatske vojske oslobađanja sela Nos Kaliku u navedenom vojnom zatvoru 21 ratnog zarobljenika osobno fizički i psihički mučili i zlostavljali, dok se okrivljeni Pašalića i Boršića tereti da, znajući da drugi podređeni im čuvari svakodnevno muče i zlostavljaju ratne zarobljenike,  nisu poduzeli ništa da takva ponašanja spriječe i kazne, i time pristali da im podređene osobe nastave s protupravnim radnjama kao i na njihove posljedice.

Četvoricu okrivljenih, ali i druge nepoznate zatvorske čuvare, tereti se da su tukli ratne zarobljenike po glavi i cijelom tijelu nogama, rukama, gumenim palicama, kundacima pušaka, električnim kabelima i svim drugim prikladnim predmetima do kojih bi došli.

Tereti ih se da su ih mučili električnom strujom odnosno ručnim elektrošokerom pod naponom te ogoljelim žicama pod naponom, kao i da su ih tukli i nakon što bi ratni zarobljenici od iznemoglosti pali na pod nakon trčanja s vrećama pijeska od oko 50 kg. UZ to DORH Maglova i Paića tereti da su dvojicu ratnih zarobljenika prisiljavali na međusoban seksualni odnos.

U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika zbog postojanja posebno teških okolnosti kaznenog djela.

U slučaju Milorada Paića  vodit će se razdvojen je postupak zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i istraga će se u odnosu na ovo kazneno djelo dopuniti.