REPORTERI BEZ GRANICA

'Mafija i karteli najveća prijetnja medijskim slobodama'

24.02.2011 u 13:44

Bionic
Reading

U proteklom desetljeću u svijetu je ubijen 141 novinar u napadima organiziranog kriminala koji je danas najveća pojedinačna prijetnja medijskim slobodama, upozorili su Reporteri bez granica (RSF) u četvrtak i pozvali struku na razmjenu informacija i udruživanje kako bi se suprotstavila tome zlu

'Mafija i karteli najveća su prijetnja medijskim slobodama diljem svijeta', piše u tematskom izvješću udruga sa sjedištem u Parizu te ističe da je to 'transnacionalna pojava', prisutna na svim kontinentima.

Od završetka Hladnog rata, mafija, narkokarteli i paravojne skupine koje se bave krijumčarenjem velikih razmjera najveći su ubojice medijskih sloboda. Oni su odgovorni za više ubojstava novinara nego represivni režime i diktature u svijetu, navodi RSF.

Organizirani kriminal 'snažna je paralelna ekonomija s golemim utjecajem na legalnu ekonomiju', piše udruga i to ilustrira podacima UN-a za 2010. godinu.

Od 1998. do 2009. organizirani kriminal svake je godine zaradio milijardu dolara krijumčarenjem oružja, a 32 milijarde dolara krijumčarenjem ljudi (ilegalnom imigracijom i prostitucijom). Nadalje, zaradilo se 65 milijardi dolara trgovinom opijumom, a samo kokainom 88 milijardi dolara.

'Kako su mafija i organizirani kriminal neuhvatljivi i nepristupačni medijima, oni nisu samo fizička prijetnja sigurnosti samih novinara, oni su prijetnja istraživačkom radu samih novinara', piše RSF te ističe Meksiko gdje su narkokarteli ubili 69 novinara od 2000, a 11 ih je nestalo od 2003.

Na Filipinima je organizirani kriminal odgovoran, izravno i neizravno za većinu od 142 ubojstva novinara od pada diktatora Ferdinanda Marcosa 1986, navodi RSF.

Izvješće je pokazalo da 'mediji nisu ujedinjeni u borbi protiv organiziranog kriminala', a prijetnje kojima su novinari izloženi, njihova izoliranost, nedostatak sredstava i njihova borba da objave izvanrednu vijest uništili su istraživačko novinarstvo, piše RSF.

Novinari su toga svjesni i to je bilo tema lanjskog foruma u Austinu (Teksas), piše udruga te poziva novinare da se udruže, da razmjenjuju informacije, čime će ojačati neovisnost i spriječiti da 'mutni financijski interesi utječu na uređivačku politiku' njihovih medija.

Reporteri bez granica udruga je koja preko svojih podružnica u cijelom svijetu brani novinare i medijske djelatnike koji su zatvarani i mučeni zbog svog rada, financijski pomaže njihove obitelji, bori se za medijske slobode i protiv cenzure te pomaže poboljšati prava medijskih djelatnika.