MATANOVIĆ ODBACUJE OPTUŽBE

'Maestro' je namještaljka pokrenuta zbog Europske unije

22.04.2009 u 10:24

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju i prvooptuženi u korupcijskom slučaju 'veliki maestro' Josip Matanović odbacio je danas sve optužbe USKOK-a, ustvrdivši kako je riječ o postupku pokrenutom zbog Europske unije i namještaljki USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića

Matanović je ustvrdio da je slučaj 'maestro' posljedica namještaljke Kuzmanića na čijem 'nezakonitom i nemoralnom iskazu USKOK temelji optužnicu'. 'Nisam počinio nikakvo kazneno djelo niti prekoračiti granice svojih ovlasti. Sve što bih dalje kazao USKOK bi okrenuo protiv mene, pa ne bih više govorio i odgovarao na pitanja', kazao je u svojoj kratkoj obrani 60-godišnji Matanović.

Drugooptuženi bivši potpredsjednik Fonda Robert Peša optužnicu je, pak, nazvao znanstvenom fantastikom, nakon čega se detaljno osvrnuo na nju. Suđenje optuženima za korupciju u Fondu primaklo se kraju. Izvedeni su svi dokazi i nakon obrana osmero optuženika preostaju završne riječi USKOK-ove tužiteljice i branitelja optuženih te na kraju nepravomoćna presuda sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda pod predjedanjem sutkinje Ivane Kršul.

Uz Matanovića i Pešu, optužen su voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski, viši savjetnik u toj Službi Darko Mrkonjić, odvjetnici Juraj Parazajder i Asja Piplović te njezin suradnik Mladen Jandriček, osječki poduzetnik i izvanredni profesor tamošnjeg Ekonomskog fakulteta Mane Medić.

Njih se tereti za malverzacije s prenamjenom zemljišta ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare, procjenom zemljišta Badela i prodajom zemljišta Facinka. Kraj suđenje iz pritvora zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu dolazi jedino prvooptuženi Matanović koji je iza rešetaka gotovo dvije godine.