NAPUSTILI SELO

Mađarski Romi u strahu od desničara

22.04.2011 u 17:11

Bionic
Reading

Stotine Roma pobjegle su iz svoga sela na sjeveru Mađarske strahujući od mogućih napada desničarskih ekstremista

Skupina Vedero (Obrambene snage) otvorila je kamp za obuku u tom području preko uskršnjih praznika, no tvrdi da im nije namjera provocirati Rome.

Velika napetost zavladala je selom Gyongyospatom, oko 90 kilometara istočno od Budimpešte otkako je kroz njega prošli mjesec promarširalo 2.000 uniformiranih članova Vedera.

Aladar Horvath, čelnik Pokreta za prava Roma, optužio je vladu da nije učinila ništa za zaštitu romskih obitelji. Dodao je da je 279 osoba u petak izbjeglo u Budimpeštu i na druge lokacije u Mađarskoj.

'Pozvali smo Crveni križ da nam pomogne pri evakuaciji', rekao je Horvath. 'Ljudi su preplašeni, žele biti na sigurnom tijekom uskršnjih blagdana', dodao je.

'Nismo mogli ni sanjati da će Vedero organizirati kamp za treniranje ratnih vještina na Uskrs. Vlada u međuvremenu stoji po strani i ne čini ništa. Policija je stigla kada je bilo prekasno', rekao je Horvath.

Vedero, pak, tvrdi da će trodnevne vježbe osposobiti mladež za samoobranu, a oni koji u njima žele sudjelovati trebali bi sa sobom ponijeti boksačke rukavice.

'Ujedinjeni, bit ćemo jači i moći ćemo zaštititi narod od unutrašnjih i vanjskih neprijatelja', objavila je ta desničarska skupina na internetskim stranicama.