AMNESTY UPOZORAVA

Mađarski Romi izloženi teškom nasilju

11.11.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Mađarska vlada trebala bi temeljito istražiti rasno motivirane i nasilne napade na Rome te omogućiti žrtvama pristup pravdi, stoji u izvješću koje je objavila organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International

Mađarska policija izvijestila je o 12 rasno motiviranih napada na romske zajednice u 2008. te šest u 2009. godini. Međutim, nevladine organizacije zabilježile su 25 takvih napada u 2009. te 17 u godini prije.

Taj raskorak uzrokovan je neprijavljivanjem zločina iz mržnje, često zbog straha samih žrtava ili propusta policije i tužitelja koji ne uzimaju u obzir rasističke motive napada.

Mnogo romskih žrtava koje je Amnesty International intervjuirao bilo je traumatizirano i neupućeno u mehanizme potpore ili načine pristupanja istima.

Stoga Amnesty International poziva mađarsku vladu da:

1) osigura članovima romske zajednice, kao i članovima ostalih ranjivih skupina, adekvatnu zaštitu od nasilja;
2) osigura policiji i tužiteljima bolju izobrazbu o naravi zločina iz mržnje te ulozi policije u borbi protiv istih;
3) surađuje s romskim samoupravama, nevladinim organizacijama i organizacijama za ljudska prava da bi potaknuli Rome na prijavljivanje zločina iz mržnje te da osigura žrtvama pomoć, uključujući pristup pravdi, rehabilitaciji i kompenzaciji.

'Mađarske vlasti imaju dužnost spriječiti diskriminaciju i osigurati pravdu za žrtve zločina iz mržnje. To uključuje njihovu dužnost da istraže jesu li rasne i etničke predrasude imale ulogu u ovim i sličnim napadima', rekla je Nicola Duckworth, direktorica Programa Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju.

Romi u Mađarskoj pogođeni su teškim siromaštvom, čak sedam puta češće nego neromske zajednice, a njihova djeca često su smještena u posebne školske programe za djecu s mentalnim poteškoćama ili odvojena u posebne, čiste romske razrede i škole. Procjenjuje se da stopa nezaposlenosti Roma iznosi 70 posto, što je 10 puta veća stopa od državnog prosjeka.

'Borbom protiv rasizma i rasnog nasilja vlasti će poručiti da je važno da se različitosti ne shvaćaju kao prijetnja. One moraju poslati jasnu poruku da se rasizam neće tolerirati', izjavila je Duckworth.