telefonski razgovor

Mađarski premijer Orban solidaran s kazahstanskim predsjednikom

10.01.2022 u 17:15

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je solidarnost kazahstanskom predsjedniku Kasimu Džomartu Tokajevu u telefonskom razgovoru u ponedjeljak, objavio je na službenoj stranici Facebooka mađarski šef diplomacije te izvijestio o uspješnoj evakuacija mađarskih građana

"Premijer (Orban) razgovarao je s predsjednikom Tokajevim danas te je izrazio solidarnost i sućut s mnogim, mnogim žrtvama te smo im, naravno, ponudili pomoć", objavio je u videosnimci ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je proglasio pobjedu u obrani Kazahstana od pobune koja je prema njemu, teroristička te izvedena uz pomoć iz inozemstva.

Na sastanku sigurnosnog saveza predvođenog Rusijom, Tokajev je ranije u ponedjeljak objavio da je red ponovno uspostavljen nakon nekoliko dana nasilnih nemira u kojem je živote izgubilo više od 160 ljudi, a tisuće su pritvorene.

U Kazahstanu se "dogodio pokušaj svrgavanja ustavnopravnog poretka, kao i dobro koordinirani napad na samu kazašku državu", rekao je Szijjarto, kako prenosi mađarska agencija MTI.

Szijjarto je izvijestio da su mađarski državljani, koji su zatražili pomoć, sigurno evakuirani iz Kazahstana i stići će u Budimpeštu u ponedjeljak navečer, javlja MTI.

Dodaje da su diplomati u kontaktu sa 100 Mađara u Kazahstanu od kojih je 12 zatražilo odlazak.

Tokajev je ranije u ponedjeljak na videosastanku Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), udruženja Rusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana, kojoj se obratio za pomoć u gušenju prosvjeda, rekao da se dogodio „pokušaj puča“ uz planirane i koordinirane napade na središta regionalnih vlasti, snaga sigurnosti i zatvore.

Veliki proizvođač energenata, Kazahstan je tjedan dana bio potresan nemirima koji su nastali nakon protuvladinih prosvjeda zbog rasta cijena goriva.

Tokajev je kao odgovor na prosvjede proglasio izvanredno stanje, raspustio vladu i naredio vojsci da puca na prosvjednike bez upozorenja.

Poginulo je više od 160 ljudi, a ozlijeđeno više od 2 tisuće ljudi i u ponedjeljak je u državi dan žalosti.

Vlasti su objavile daje tijekom nemira uhićeno gotovo 8 tisuća ljudi.

Tvrdnju o pokušaju rušenja zemlje izvana iznio je i ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku CSTO-a koji je svojim vojnicima Tokajevu pritekao u pomoć.

Nemiri nisu izazvani nezadovoljstvom zbog cijena goriva, nego zbog „destruktivnih snaga izvana koje iskorištavaju situaciju“, ustvrdio je Putin.