PLAGIRAO DOKTORAT

Mađarski predsjednik Pal Schmitt podnio ostavku

02.04.2012 u 19:00

Bionic
Reading

Pal Schmitt podnio je u ponedjeljak ostavku na dužnost mađarskog predsjednika nakon golemog pritiska javnosti zbog skandala oko plagiranja doktorata, javile su agencije.

'Božjom voljom i vašim povjerenjem dana mi je ova časna dužnost koju sam obavljao najbolje što sam mogao', rekao je Schmitt zastupnicima u parlamentu. 'Jedinstvo nacije najvažnija je stvar!'.

'To znači da u sadašnjoj situaciji, kada moj osobni problem razdvaja, a ne ujedinjuje moj voljeni narod, imam dužnost zaključiti svoju službu i odstupiti s mjesta predsjednika', istaknuo je Schmitt.

Poručio je da je dužnost obavljao u skladu sa zakonima, smjerno i najbolje što je znao.

Schmitt (69), koji je 2010. imenovan predsjednikom na rok od pet godina, dosad je tvrdio da optužbe za plagiranje doktorata nemaju nikakve veze s njime kao predsjednikom.

Prije ostavke, žestoko se pred zastupnicima branio rekavši da će se obratiti sudu vezano za doktorat. Prema mađarskom zakonu, dužnost šefa države preuzima predsjednik parlamenta do izbora novog predsjednika zemlje. Parlament ga mora izabrati u roku od 30 dana, počevši od dana kada odlazeći predsjednik napusti ured.

Datum izbora određuje predsjednik parlamenta, a zastupnici ga biraju tajnim glasovanjem dvotrećinskom većinom. Parlament bira među kandidatima koji skupe potporu najmanje petine od 386 zastupnika.