KRIV JE ORBAN

Mađarski mediji u šaci politike

21.09.2012 u 18:10

Bionic
Reading

Mađarski tisak izgubio je ugled i više nego ikad prepušten je na milost i nemilost vlasti, što je posljedica politike konzervativnog premijera Viktora Orbana od njegova prvog mandata 1998., rekli su u petak predstavnici medija

'Sprječavanje slobode tiska vodit će k sprječavanju drugih demokratskih prava', upozorio je Lajos Bokoros, ravnatelj zaklade 'Institut za slobodu i reformu', koja je organizirala konferenciju.

Kovacs Zoltan, glavni urednik kulturno-političkog tjednika Elet es Irodalom ocjenjuje stanje 'dramatičnim'. Vlada premijera Orbana provela je 2011., reformu medija koju su novinari nazvali ubojstvom slobode.

Pod pritiskom Europske unije i drugih međunarodnih organizacija vlada je učinila neke ustupke, a Ustavni sud uskladio je tekst s europskim normama u prosincu 2011., no medijske slobode ostale su zauzdane.

'Javni mediji su pod potpunom kontrolom vlade, javna televizija ne bavi se politikom, a ako to čini, informacija je nevjerojatno iskrivljena', rekao je Karoly T. Voros, glavni urednik prvog dnevnog lista 'Nepszabadsag'.

'Cjelokupnim mađarskim društvom, obiteljima, tržištem rada, tiskom, zavladala je ideologija: oni koji nisu s nama su protiv nas'.